Persberichten

AA
EU zet nieuwe stap in strijd tegen belastingontduiking

De Europese Commissie heeft vandaag een wetsvoorstel gepubliceerd dat de belastingdiensten van de EU-landen zou verplichten beter samen te werken. De automatische uitwisseling van gegevens wordt uitgebreid van rente-inkomsten naar andere vormen van inkomen en vermogen. Dat maakt het voor belastingplichtigen nagenoeg onmogelijk om de fiscus te ontlopen door hun geld in een ander EU-land te stallen. Groen Europarlementslid Bart Staes strijdt vanuit de commissie budgetcontrole in het Europees Parlement al lang voor de aanpak van (fiscale) fraude en verwelkomt dit Commissievoorstel: “Dit draagt bij aan fiscale rechtvaardigheid en aan meer transparantie en is dus goed voor de Europese democratie.”

Eind mei sprak een meerderheid van het Europees Parlement zich ook uit voor een stevige aanpak van belastingfraude, belastingontwijking en belastingparadijzen waardoor Europese overheden naar schatting jaarlijks duizend miljard euro mislopen. Dat is 2000 euro per Europese burger per jaar. Of nog concreter: dat is een bedrag dat de 27 lidstaten jaarlijks besteden aan volksgezondheid.


Staes presenteerde onlangs een rapport aan Europees Commissaris Semeta over het thema en was namens de anti-fraudecommissie van het EP rapporteur voor advies voor de laatste Europese top die over dit thema ging: “Met jaren vertraging erkenden de regeringsleiders eindelijk de perverse gevolgen van belastingontwijking. Maar het blijft alleen bij mooie woorden zolang de Europese regeringsleiders taboes zoals het Oostenrijkse bankgeheim en de Nederlandse postbusbedrijven onbesproken laten. Het vetorecht van landen frustreert een effectieve Europese aanpak en speelt multinationals als Google en Apple in de kaart. Daarom is het nodig de belastingen te heffen waar de economische activiteiten plaatsvinden”.
"De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Het is onverteerbaar, zeker in crisistijd, dat rijke burgers hun bijdrage aan de financiering van publieke voorzieningen nog steeds kunnen ontlopen door hun kapitaal over de grens te brengen", stelt Staes. "Voor dit nieuwe wetsvoorstel geldt dan ook: beter laat dan nooit."

Er was Amerikaanse druk voor nodig om de EU-landen zover te krijgen dat zij beter gaan samenwerken in de strijd tegen belastingontduiking. Dat is een blamage voor de Europese Unie, vindt Staes. “Het is nog geen gelopen race ondanks vele vrome beloften van EU-leiders. Nog altijd bestaat het risico dat Oostenrijk en Luxemburg – de EU-landen met een bankgeheim – de goedkeuring van het Commissievoorstel vertragen. Het vetorecht bij Europese afspraken rond belastingen en fiscale kwesties, dat in vele lidstaten als heilig wordt beschouwd in naam van soevereiniteit, beschermt niet de eerlijke belastingbetalers, maar wel belasting ontwijkende miljonairs.”

Groen wil dat de EU volgende week, tijdens de G8-top in Noord-Ierland, alles op alles zet om van automatische uitwisseling tussen belastingdiensten de mondiale standaard te maken. Staes: "De tijd van beloften is nu voorbij, het is tijd voor daadkracht. Er mogen geen belastingparadijzen meer overblijven. Niet voor miljonairs en niet voor multinationals. Vooral ook ontwikkelingslanden zijn er sterk bij gebaat als het net voor belastingontduikers zich sluit."

Staes: ”Als rapporteur over BTW-fraude stelde ik vast dat het gebrek aan gegevensuitwisseling tussen lidstaten éénn van de structurele problemen was om deze fraude, die geschat wordt op minstens 100 miljard euro per jaar, doeltreffend aan te pakken. ” Het Europees Parlement pleitte eind mei dan ook voor een nieuw offensief op het vlak van Europese samenwerking bij belastingen. Op voorstel van Bart Staes komt de Europese Commissie ook met voorstellen om sneller op te treden tegen BTW-fraude. Ook hier blijven de lidstaten schromelijk in gebreke. Op de tafels van de Raad van Ministers ligt al jarenlang een voorstel van richtlijn onbesproken die een snel reactiemechanisme voor BTW-fraude wil instellen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?