Persberichten

AA
EU-VS vrijhandelsverdrag - De Gucht en Froman kunnen weinig politieke stimulans geven aan moeizaam onderhandelingsproces

Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht was de voorbije twee dagen in Washington D.C. om met zijn Amerikaanse collega Michael Froman de stand van zaken van het trans-Atlantische vrijhandelsakkoord (TTIP)[1] te bespreken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze ontmoeting een mijlpaal in de TTIP onderhandelingen zou zijn. "Maar nu de onderhandelingen veel moeilijker verlopen dan verhoopt, relativeert de Commissie het belang van de ontmoeting", vertelt Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen.

In december 2013 werd de geplande ontmoeting tussen Commissaris De Gucht en Froman, hoofdonderhandelaars voor de EU en de VS respectievelijk, nog aangekondigd als een belangrijke mijlpaal in de TTIP onderhandelingen. Er zou bepaald worden wat er in het vrijhandelsverdrag opgenomen zou worden en de ontmoeting diende politieke sturing te geven voor het vervolg van de onderhandelingen. Na een eerste verkennende fase zou zo de tweede fase van echte onderhandelingen ingeluid worden. "De laatste dagen werd het belang van de bijeenkomst tussen de beide hoofdonderhandelaars weliswaar erg gerelativeerd door de Commissie", aldus Bart Staes.

Bart Staes: "De verschillen tussen de beide partijen blijken te groot. De onderhandelingen verlopen dan ook niet zo snel en vlot als Karel De Gucht en voorstanders van het vrijhandelsakkoord gehoopt hadden. De verschillen zijn bijvoorbeeld erg groot op het vlak van financiële diensten, overheidsopdrachten, en wat betreft het omgaan met 'geheime documenten'."

Bart Staes: "Bovendien neemt de druk op de onderhandelaars toe, dankzij groot protest in Amerika en Europa van burgers, middenveldorganisaties, NGO's en ook de groenen. En zeer terecht. Wat nu onderhandelt wordt, is een bedreiging voor onze democratie, voor Europese sociale en milieunormen en zal niet de beloofde economische voordelen opleveren. Ook kan het niet dat er zo weinig transparantie is over onderhandelingen die een bijzonder grote impact op ons samenlevingsmodel kunnen hebben. Ik dring er dan ook op aan dat alle onderhandelingsdocumenten vrijgegeven worden."


[1] TTIP is de afkorting voor het EU-VS vrijhandelsverdrag en staat voor Transatlantic Trade and Investment Partnership

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?