Persberichten

AA
EU-VS vrijhandelsakkoord: Europese groenen in verzet tegen lopende EU-VS vrijhandelsonderhandelingen

Groene partijen in Europa wijzen de trans-Atlantische vrijhandelsagenda die nu met de VS onderhandeld wordt af. Dat besloten zij dit weekend unaniem tijdens de verkiezingsconventie van de Europese Groene Partij in Brussel. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: “De groenen zullen tijdens de komende Europese verkiezingscampagne opkomen voor de Europese waarden en die door het beoogde verdrag dreigen te worden ondermijnd: voedselveiligheid, milieubescherming, sociale rechten, privacybescherming, en democratische besluitvorming.”

De Europese Groenen verzetten zich onder meer tegen de voorstellen van Europees Commissaris voor handel Karel De Gucht voor regelgevende samenwerking. Daardoor zouden de lobby's van het Amerikaanse bedrijfsleven invloed krijgen op Europese wetsvoorstellen nog vóór deze openbaar worden gemaakt en vóór de parlementen het behandelen. “Het kan absoluut niet dat Amerikaanse bedrijven hun zeg kunnen doen over wetgeving uit Europa, voordat het parlement er zich nog maar kan over kan buigen. Dit is volledig ondemocratisch”, aldus Bart Staes.

Bart Staes: “Karel De Gucht en de Europese Commissie blijven herhalen dat er niet onderhandeld zal worden over de Europese standaarden op het vlak van voedselveiligheid, milieu en gezondheid. Dit is onzin. Er is enkel een uitzondering voor audiovisuele diensten afgesproken onder druk van Frankrijk, álle andere goederen en diensten liggen op de onderhandelingstafel en zullen dus onderhandeld worden. Wanneer de Commissie over een bepaalde zaak voet bij stuk houdt, zal het ergens anders moeten toegeven. Bovendien willen de onderhandelaars een structuur voor permanente regelgevende samenwerking opzetten. In dit geval worden bepaalde Europese normen misschien niet nu tijdens de onderhandelingsfase verhandeld, maar wel later.”

Ook de voorstellen voor extra investeringsbescherming (ISDS) wijzen de Europese groenen af. Amerikaanse en Europese bedrijven zouden, buiten het normale rechtssysteem om, hoge schadevergoedingen kunnen eisen van overheden wanneer nieuwe sociale of milieuregels de winstgevendheid van hun investeringen aantasten. Dat zet de democratische besluitvorming onder druk. “Dit zogenaamde vrijhandelsakkoord gaat niet over handel maar over deregulering voor de big business”, zegt Bart Staes.

Bart Staes: “Samen met de Amerikanen werken aan de bescherming van het klimaat, groene energie, een zuiniger gebruik van grondstoffen, voor zo'n trans-Atlantische agenda zouden de groenen wél warmlopen", volgens Staes. "Helaas gaan de handelsbesprekingen niet over een groene economie. We stevenen af op een dirty deal, die ook nog eens achter gesloten deuren tot stand komt. Een deal voor multinationals, niet voor de burgers, en niet voor de Europese of Amerikaanse economie.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?