Persberichten

AA
EU-US Vrijhandelsverdrag - Europese Raad weigert transparantie over onderhandelingen

Enkele uren nadat gisteren in Brussel zeker 250 demonstranten willekeurig en zonder directe aanleiding werden gearresteerd tijdens een anti-TTIP betoging, besloten de bevoegde ministers van de 28 Europese lidstaten om het onderhandelingsmandaat niet openbaar te maken. Dit mandaat werd vorig jaar goedgekeurd door de Raad waarna commissaris Karel de Gucht in de grootste ondoorzichtigheid verder ging onderhandelen met zijn Amerikaanse tegenhanger hoofdonderhandelaar Froman. Volgende week op maandag 19 mei start de vijfde onderhandelingsronde nabij Washington. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Terwijl dit handelsakkoord iedere Europese burgers aangaat omdat het ons samenlevingsmodel direct zal beïnvloeden, blijft de geheimhouding van kracht. Dit handelsverdrag bedreigt het democratische gehalte van de EU op vele vlakken."

Staes: "Terwijl burgers, vakbonden, boeren en maatschappelijke organisaties in heel Europa zich steeds bewuster worden van wat er gaande is rond TTIP en de risico's van dit handelsverdrag, gaan de lidstaten en Karel De Gucht onverstoorbaar door met hun geheime onderhandelingen. Dit zegt veel over hoe de leidende politiek fracties invulling geven aan de notie van democratie en hoe keuzen worden overwogen die ingaan tegen de belangen van burgers."

Er zal géén democratische correctie plaatsvinden, aangezien het Europees parlement over een eventueel akkoord alleen Ja of Nee zal mogen zeggen. Staes wijst er op dat het stemgedrag van dezelfde politieke families in het Europees Parlement weinig goeds voorspellen: "In mei vorig jaar stemde het EP over een resolutie over TTIP. Die tekst zou als input voor de besprekingen en de besluiten van de Europese Raad dienen. De amendementen van de Groenen haalden het niet, zelfs niet degenen die betrekking hadden op meer transparantie. Amendement 37 bijvoorbeeld vroeg om het vrijgeven van het onderhandelingsmandaat, opdat we tenminste zouden weten waarover onderhandeld wordt in onze naam. Dat werd door de drie grote politieke fracties weggestemd. Nadien lekte het mandaat alsnog uit, en de inhoud bevestigde onze vrees. En toch weigert men het officieel vrij te geven, dat is veelzeggend."


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?