Persberichten

AA
EU-Top: Leiderschapscrisis moddert voort door Eurozone en Schengen

"De uitkomst van de Europese top van gisteren en vandaag is ronduit teleurstellend," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). "Totaal onverantwoord zelfs. Want terwijl de euro in de touwen hangt, modderen de Europese leiders voort en kiezen ze de weg van de minste weerstand."

Staes: "Bij elke fase van de crisis in de eurozone, hebben Europese leiders te laat gereageerd, waarna ze onvoldoende effectieve antwoorden formuleerden en maatregelen namen. Het voortdurende gebrek aan politiek leiderschap duwt de euro en de hele Europese Unie verder richting afgrond."

De meest recente interventie voor Griekenland is hier een voorbeeld, meent Staes: "Het vrijmaken van een nieuwe schijf voor Griekenland uit het noodfonds zal tijdelijk wat ademruimte geven. Maar terwijl Griekenland duidelijk nood heeft aan het terugdringen van het begrotingstekort, maakt het recept van steeds meer en meer wurgende besparingsmaatregelen, het voor dat land steeds moeilijker om de schuldgraad terug te dringen. Het zal ook armoede spectaculair doen stijgen en steun van de publieke opinie voor het Europese samenwerkingsproject ondermijnen. Het is ook exact de boodschap die de Algemene Vergadering van het European Anti-Poverty Network vandaag vanuit Lissabon laat horen: Europa verliest haar burgers."

Staes: "De terughoudendheid om private crediteuren te laten participeren in het aanpakken van de Griekse schuldencrisis, doet de crisis van de Eurozone langer voortduren. Een ordentelijke en goed geregelde schuldherschikking is onvermijdelijk. Het steeds voor zich uitschoppen van deze steen door politieke leiders, zal de uiteindelijke kost voor de belastingbetalers alleen maar doen toenemen. Tegelijkertijd leidt het onvermogen van leiders om het oprichten van een systeem van euro-obligaties, tot een verder groeien van het wantrouwen in de Eurozone."

Staes: "Alleen vertrouwen op draconische besparingen in Griekenland, zal elke kans op economisch herstel in Griekenland blokkeren. Samen met saneringen op ondermeer Defensie, is een goed doordacht investeringsprogramma een essentieel element om de Griekse samenleving enig perspectief te bieden."

Staes: "Niet alleen slaapwandelen de Europese leiders verder richting de euro-afgrond, ze beschadigen nog een andere pilaar van Europa: het Schengen-systeem. Door toe te geven aan Franse eisen om weer grenscontroles in te voeren, ondermijnen ze Schengen. Het zal bovendien niets doen aan de kern van de problemen die migranten dwingen om op de vlucht te slaan richting veilig en rijk Europa. En het gaat voorbij aan de noodzaak om een geharmoniseerd Europees asielbeleid te voeren. Dit is laffe en cynische politiek van politici die weglopen voor de echte issues."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?