Persberichten

AA
EU-landen kiezen voor dieselindustrie in plaats van volksgezondheid

 

"De vandaag in de Volkskrant uitgelekte standpunten van de EU-landen voor de nieuwe test voor dieselauto's zijn ronduit schokkend," reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). Als het aan de ruime meerderheid van de lidstaten ligt, waaronder naar verluidt België, mogen dieselauto's nog jaren twee tot drie keer de momenteel geldende Europese emissienorm voor de zwaar vervuilende stof NOx blijven overschrijden. “Te bizar voor woorden in het licht van dieselgate”, aldus Staes.

 

“De EU-landen doen alsof er nooit een Volkswagenschandaal geweest is”, zegt Staes. Onze Europese norm is al twee keer hoger dan die in de Verenigde Staten. Ook bestaat de techniek die nodig is om aan de huidige norm te voldoen gewoon. “Maar het installeren van deze dure katalysator kost wel meer geld, maar voorkomt wel duizenden vroegtijdige sterfgevallen. We hebben het hier over het inperken van winstmarges voor Europese autofabrikanten versus mensenlevens. Het klinkt plat, maar zo is het.”

 

Nederland en Zweden zijn de enige twee lidstaten die het huidige voorstel van de Europese Commissie accepteren. Staes: “Dat lijkt mooi, maar vergis je niet. Ook onder dit voorstel mogen dieselauto's tot 2019 zestig procent en daarna twintig procent meer vervuiling blijven uitstoten dan nu wettelijk toegestaan is.”

 

Grondigheid gaat boven snelheid, stelt Duitsland in haar reactie. Staes: “Het wettelijke besluit waarin de nieuwe testmethode en emissienorm is vastgelegd, is acht jaar geleden genomen. Dit is gewoon opnieuw vertraging.”

 

Het wordt tijd dat landen gaan accepteren dat het dieseltijdperk voorbij is, stelt Staes. Innovatie wordt tegengehouden door een stervende industrie de hand boven het hoofd te houden. We moeten ons gaan richten op beter openbaarvervoer en elektrische auto's. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar schept ook blijvende werkgelegenheid.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?