Persberichten

AA
EU Budget: nucleaire sector blijft teveel uit ruif eten

Het Europees parlement bepaalde vandaag zijn positie rond het werkingsbudget van de Europese Unie voor 2012 en stelde een stijging van 5,3% voor (1). Europees parlementslid Bart Staes: "Gezien de toegenomen verwachtingen en bevoegdheden van de EU zijn de Europese groenen niet per definitie tegen een budgetverhoging, maar met een aantal budgetlijnen hebben de groenen fundamentele probemen en daarom onthielden wij ons."

Staes: "Het is logisch dat de EU iets meer budget krijgt als er ook steeds meer van de EU wordt gevraagd. Als de lidstaten serieus zijn over het halen van de doelstellingen van bijvoorbeeld 'Europe 2020', die ze samen hebben vastgesteld, met name als het gaat om duurzame ontwikkeling, dan is er een budget nodig om dat ook te kunnen realiseren. De Europese Raad wil een budgetverhoging beperken tot het inflatieniveau (1). Als dat gebeurt dan haalt de EU die doelen niet. Het is het een of het ander."

Staes: "In de budgetvoorstellen van het Parlement zitten een aantal goede zaken, zoals grotere steun voor groene technologie en het vergroenen van het landbouwbeleid. Maar we onthielden ons omdat het EP op een aantal vlakken totaal de verkeerde richting uitgaat. Bijvoorbeeld de disproportionele hoeveelheid geld die er opnieuw naar de nucleaire sector vloeit, ondanks de duidelijke noodzaak om zoals Duitsland stapsgewijs van het nucleaire pad af te gaan."

Staes: "De witte olifant in de voorstellen is duidelijk ITER, het experimentele nucleaire fusieproject. Het is totaal onzeker wanneer er ooit stroom geleverd zal worden, maar toch blijft men miljarden pompen in dit prestigeproject. Zo wil men voor 2012-13 opnieuw 1,3 miljard euro in ITER steken. De lidstaten willen dit geld reserveren door boekhoudkundige trucjes en hier en daar wat budget wegschrapen, zoals bij ontwikkelingssamenwerking. ITER is een tikkende budgettaire tijdbom, die in de besparingsmaatregelen van vandaag niet te verantwoorden valt."

Staes verwelkomt ook de besparingen die het parlement voor zichzelf heeft bepaald: "De voorgestelde besparingern voor tolken en vertalingen zullen al 20 miljoen euro opleveren. Ook wordt er bespaard door parlementsleden niet automatisch businessclass te laten vliegen, hetgeen 15 miljoen euro oplevert. Het schrappen van Straatsburg als hoofdzetel, zoals een meerderheid van het EP wil, zou nog eens 200 miljoen per jaar opleveren."

(1) De Europese Commissie stelde een verhoging van 4.9% voor, terwijl de Europese Raad dit wil beperken tot 2%. Meer informatie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?