Persberichten

AA
Ethisch beleggen voortaan verplicht voor pensioenfondsen

 

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de herziening van de Europese pensioenrichtlijn. Dankzij voorstellen van collega Bas Eikhout (GroenLinks) is dit de eerste Europese wet die de gevaren van fossiele investeringen onderkent en pensioenfondsen aanzet tot een duurzamer beleggingsbeleid.
Bart Staes, Groen Europarlementslid, is tevreden over het resultaat: “Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij”.

Vier voorstellen van Eickhout, die mee aan tafel zat bij de onderhandelingen om pensioenfondsen verantwoorder te laten beleggen, zijn opgenomen in de wetgeving die het Europees Parlement vandaag goedkeurde.

  1. Pensioenfondsen worden verplicht duurzaamheid mee te nemen in hun beleggingsbeleid.
  2. Pensioenfondsen moeten de risico's van klimaatverandering en CO2-intensieve beleggingen zoals in kolen-, olie- of gasbedrijven in kaart brengen.
  3. Pensioenfondsen kunnen financieel rendement niet langer als excuus gebruiken om onverantwoord te beleggen.
  4. Pensioenfondsen moeten transparant worden over hun duurzaamheidsbeleid.


Gezamenlijk hebben Europese pensioenfondsen 3300 miljard euro in beheer. Deze beleggingen kunnen grote druk uitoefenen om de omschakeling naar een duurzame economie te versnellen. "Fossiele beleggingen lopen het risico waardeloos te worden en veel mensen willen juist dat hun pensioenpot wordt aangewend om duurzaamheid te stimuleren. Dat dat dit ten koste zou gaan van het rendement is een mythe", aldus Staes.

Pensioenfondsen mogen binnen de Europese Unie hun diensten ook over de grens aanbieden. Hoewel de invulling van pensioenstelsels een nationale bevoegdheid is, zijn Europese regels noodzakelijk om minimumeisen te stellen aan deugdelijk bestuur, transparantie en de dekking van tegoeden zodat deelnemers in pensioenfondsen goed beschermd zijn.

Staes: "Door in de investerings- en risicomanagement procedures ook criteria inzake milieu, sociale impact en bestuursaspecten op  te nemen, worden de pensioenfondsen niet alleen transparanter. Ze krijgen ook de wettelijke garantie dat een om milieuredenen verantwoorde investeringsstrategie niet voor de rechter kan gedaagd worden, als die investering minder zou opbrengen dan een sociaal- of milieuonvriendelijke investering. En dat is uniek in Europese wetgeving."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?