Persberichten

AA
Erasmus+ : Een programma voor alle Europese jongeren

Het Europees Parlement stemde vandaag overtuigend voor Erasmus+, het nieuwe programma voor onderwijs, vorming, jeugd en sport voor de periode 2014 - 2020. Dit programma zal aan meer dan vijf miljoen jongeren de kans geven om deel te nemen aan programma's die mobiliteit binnen de EU stimuleren. Het budget van Erasmus+ stijgt met 40% in vergelijking met het vorige programma en zal 14,7 miljard euro bedragen.

Bart Staes (Europarlementslid Groen): "Het is van essentieel belang om de onderwijsmobiliteit onder burgers blijvend te stimuleren, zeker in tijden van crisis. De EU moet mogelijkheden creëren en burgers en meer specifiek jongeren stimuleren om op uitwisseling te gaan en van elkaar te leren."

Het Erasmus+ programma combineert zeven verschillende programma's die de participatie van studenten aan die programma's moet vereenvoudigen en stimuleert om sectoroverschrijdend te werken. Youth in Action is daar een van en krijgt een apart budget en projectmogelijkheden voor internationale projecten van jongeren en jeugdorganisaties in vrije tijdsbesteding.

De nadruk ligt op het versterken van de mobiliteit en de samenwerking tussen verschillende onderwijsniveaus om zo het uitwisselen te bevorderen. Belangrijk is dat het hier gaat om kwaliteitsvolle vormen van onderwijs, opleiding en stages zodat de overgang van onderwijs naar werk gemakkelijker kan verlopen. Ook het leren van nieuwe talen en het benadrukken van de gelijkwaardigheid van informeel leren en vormen van niet-formele educatie zijn grote pluspunten.

Nieuw is dat er een luik sport aan toegevoegd wordt, alsook dat er een garantiemechanisme voor studentenleningen voor Erasmusstudenten komt. Dit werd geplafonneerd tot 3,5% van het totale budget om zo de grote kritiek op het uittesten van dit nieuwe instrument in de kiem te smoren. Staes: "We zullen er vooral op moeten toezien dat jongeren zich zo niet extra in de schulden werken en dat het garantiemechanisme voldoende gecontroleerd wordt. Daarnaast is het ook een gemiste kans dat jonge werkzoekenden niet in dit programma werden opgenomen, maar doorverwezen worden naar het Europees Sociaal Fonds. Het zal dan ook een zaak voor de regio's zijn om alert te zijn en jongeren in moeilijke omstandigheden te helpen met bestaande ESF-middelen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?