Persberichten

AA
EP zet historische stap door commerciële zeehondenjacht te verbieden

Zeehondenproducten verkopen is vanaf 2010 verboden in de hele Europese Unie. Dat besliste het EP vandaag met een overweldigende meerderheid. "Een historische overwinning op zij die zeehondjes op gruwelijke wijze afslachten om commerciële reden", vindt Europarlementslid Bart Staes (Groen!).

Vertegenwoordigers van het Parlement en de Europese Raad zijn dan toch tot een akkoord gekomen om het verhandelen van zeehondenproducten te verbieden in de hele Unie. Staes: "Het toont aan dat de volhouder wint en politieke moed kan afdwingen bij de parlementsleden. De Groene fractie heeft het protest ook van bij aanvang verdedigd."

In België en Nederland was de verkoop van bont al verboden. Alleen was de lobby van de industrie en van bepaalde landen ontzettend groot. Zweden pleitte bijvoorbeeld eerder voor een etikettering, dan voor een verbod op zeehondenproducten. "Het voorstel komt dus eigenlijk laat, gezien ook andere landen in de Unie momenteel het verbod reeds in wetgeving aan het gieten zijn," stelt Staes vast.

Door de deur te sluiten voor bont en andere afgeleide producten van zeehonden, rondt het Parlement een symbooldossier af en wordt de schaal waarop zeehonden (vaak nog jonge dieren) massaal worden afgeslacht aanzienlijk ingeperkt. Slechts twee afwijkingen zijn toegestaan: de Inuït-gemeenschap voor wie de zeehondenjacht levensnoodzakelijk is (en niet bedreigend voor de dierenpopulatie) mag blijven jagen op zeehonden.

Zeehonden die bedreigend zijn voor een duurzame visvoorraad mogen onder bepaalde nationale regelgevingen ook gedood worden. De afgeleide producten van deze dieren mogen dus op de markt gebracht worden, weliswaar zonder winstgevend of commercieel doel.

De Commissie stelde nog voor een uitzondering te voorzien voor zeehonden die niet gruwelijk worden gedood, maar dat heeft het Parlement verhinderd. "Dit zou oncontroleerbaar zijn en de deur openhouden voor de commerciële jacht," weet Staes. "Dit totaal verbieden is de enige manier om bloederige taferelen in de toekomst te vermijden. Ik ben blij dat het Europees Parlement deze historische stap heeft gezet!"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?