Persberichten

AA
EP voor strengere regels speculatieve fondsen

Het Europees Parlement laat zijn tanden zien aan speculatieve fondsen, zoals hedge funds . Dat bleek uit de goedkeuring van een rapport in het ECON Comité (economische en monetaire zaken) door een meerderheid van christendemocraten, socialisten en groenen. Liberalen stemden tegen.

Het EP vertaalt zo middels concrete stappen de woorden van G20, waar politieke leiders verklaarden dat geen enkele actor in de financiële sector buiten het herstelde toezicht en strengere regelgeving mag vallen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Het is nooit te laat om op te treden. De voort smeulende eurocrisis duwt ons met de neus op de noodzaak om alle Europese speculatieve fondsen te reguleren."

Door de nieuwe regelgeving zullen speculatieve fondsen verantwoording moeten afleggen aan toezichthouders. Ze moeten vragen beantwoorden over het risiconiveau dat ze nemen en maatregelen nemen die leiden tot meer transparantie.

Hegdefunds of zogenaamde hefboomfondsen spelen een uiterst belangrijke rol bij de recente kredietcrisis. Ze werken op basis van geleend geld en moeten voortaan een fiks startkapitaal hebben alsook voldoende kapitaal in huis hebben als ze grote bedragen beheren. Agressief speculeren tegen de euro of tegen een land als Griekenland wordt aan banden gelegd."

Staes: "Speculatieve fondsen uit derde landen zijn niet onderworpen aan deze regelgeving, een minpunt. Maar er zijn wel criteria voor fondsen die zich op de Europese markten begeven en dus ook Europese regels respecteren. Deze regelgeving zal pas echt volledig effectief worden als die van kracht zou zijn in alle financiële centra, met name in de VS. Daarom moet de EU politieke druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse fondsen die de euro ondermijnen gereguleerd worden."

Dit ligt politiek zeer gevoelig, Parijs en Berlijn zijn voor, maar Londen was tegen. De tekst van het EP wordt vandaag besproken door de 27 ministers van Financiën, om vervolgens in juni of juli gestemd te worden in de plenaire zitting in het EP. "De tekst van de Raad Financiën is alvast zwak en onaanvaardbaar omdat het gebruik van offshore-centra onaangetast zou blijven. Ik heb morgen een vergadering met Europees commissaris voor Interne Markt en Financiële diensten, Michel Barnier. Hij riep op tot een compromis en ik zal hem vragen om het EP te steunen."

Netwerk Vlaanderen

Net vandaag komt de organisatie Netwerk Vlaanderen met een 'Memorandum federale overheid'. Staes: "Een terecht esienpakket aan de overheid om de financiële sector weer meer ten dienste van de reële economie en samenleving te stellen. Zo heet Actie 2: Houd spaargeld uit handen van speculanten en in de echte economie."

Netwerk Vlaanderen klaagt terecht aan dat 'het geld dat banken van de overheid en van centrale banken ontvingen, gebruikt wordt om opnieuw speculatieve producten te lanceren en om zelf op het overnamepad te gaan. Dit terwijl veel bedrijfsleiders aan de bel trekken om te melden dat ze moeilijker krediet ontvangen. We wensen dat ons spaar- en belastingsgeld ingezet wordt om de reële economie te financieren. We wensen dat ons spaargeld niet langer vergokt kan worden. "Ik kan niet anders dan dit volledig onderschrijven", besluit Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?