Persberichten

AA
EP onderzoek naar Europese belastingontwijking en LuxLeaks gaat van start

De speciale commissie van het Europees Parlement die de belastingontwijking in Europa moet onderzoeken, als politieke opvolging van onder andere de LuxLeaks-onthullingen, kwam vandaag voor het eerst bijeen. De commissie onder voorzitterschap van christendemocraat Alain Lamassoure, raakte het tijdens deze oprichtingsvergadering (1) eens over het mandaat, samenstelling en de modus operandi. "Ondanks al het politieke gedraai achter de schermen, ben ik tevreden dat het mandaat van deze commissie overeen komt met de tekst die de Europese groene fractie had voorgesteld," reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen)

Staes: "Wij zijn verheugd dat dit onderzoek eindelijk van start gaat, na maanden van obstructie door onder andere de heer Schultz, voorzitter van het EP, en de voorzitters van de andere politieke fracties, zoals de heer Verhofstadt. Het is duidelijk dat het onderzoek naar de omvang en oorzaken van de georganiseerde belastingontwijking in Europa en de belastingcompetitie tussen lidstaten één van de kernoorzaken is van waarom landen en samenlevingen in een negatieve spiraal terecht komen van schulden, besparingen en een gebrek aan investeringen. De recente onthullingen over McDonalds dat via Luxemburg 1 miljard euro aan belastingen heeft kunnen vermijden, maakten ook weer duidelijk dat het hier niet over borrelnootjes gaat en dat we nog maar aan de oppervlakte van het Europese belastingdeficit zitten. Het is daarom uiteraard ook van belang dat deze commissie aan het einde van de rit met concrete wetgevende voorstellen komt."

De commissie telt 45 leden en zal in eerste instantie een half jaar werken, maar dat mandaat kan verlengd worden. De groene leden van de speciale commissie (Philippe Lamberts, Sven Giegold en Eva Joly) zullen er op offensieve wijze op toezien dat de verantwoordelijkheden voor de belastingontwijking worden gelegd waar ze horen.

Staes: "We hopen dat de andere politieke fracties hetzelfde nastreven. Het is daarom van belang dat de commissie een ambitieus werkschema goedkeurt en bevoorrechte getuigen uit de politieke en economische wereld oproept om te komen getuigen. We roepen tevens klokkenluiders en experten op om het werk van deze commissie te versterken en haar te voorzien van zoveel mogelijk documentatie over hoe de agressieve belastingontwijking werd georganiseerd."


(1) De eerste werkvergadering vindt plaats op 9 maart om 21 uur. Het mandaat vindt u hier

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?