Persberichten

AA
Energielabels: stemming Europees Parlement mag niet uitlopen op greenwashing

Er komt tussen 2019 en 2023 een Europese herziening van de bestaande energielabels die producenten van elektrische apparaten moeten gebruiken. Na een teleurstellende stemming vandaag in de plenaire vergadering, zal het Europees parlement hierover beginnen onderhandelen met de lidstaten. 

Wie een koelkast of een wasmachine koopt, kan kiezen uit een bonte variatie van AAA, A+ en anderszins. Het toont het succes aan van de energielabels: producenten van elektrische apparaten zijn massaal en in razend tempo energiezuinige apparaten gaan produceren waardoor de ook nog bestaande labeling van A tot en met G achterhaald is. De bedoeling is nu dat er een herziening of herschaling komt met het A tot G systeem, zonder de verwarrende ‘plussen’.

Door het succes van de energielabels is het hoogtijd dat er een nieuwe Europese schaal wordt ontwikkeld zodat duidelijk te onderscheiden is welke apparaten het zuinigst zijn. Het Europees parlement beperkte vandaag echter het toezicht en haalt de ambitie er voor sommige apparaten, zoals boilers, volledig uit.

Groen Europarlementslid Bart Staes: “Producten verbruiken steeds minder energie waardoor er plussen op de labels toegevoegd worden. Dat maakt het systeem onduidelijk en het zorgt ervoor dat verouderde technieken nog steeds een goede koop lijken.”

De christendemocraten en liberalen houden deze achterhaalde technieken aan ten koste van consument en klimaat. Zo stellen zij bijvoorbeeld voor dat labels voor boilers pas in 2030 opgeschaald worden. “De producenten van gasboilers zien hun lobby beloond: zolang hun product in de groene zone zit, verkoopt het namelijk beter,” aldus Staes. “Veel van deze boilers kun je moeilijk energiezuinig noemen, en door hen tot 2030 een A-label te geven, licht je consument verkeerd voor.”

Staes is ook verbaasd dat dezelfde partijen proberen te voorkomen dat het werkelijke energieverbruik op het label vermeld wordt. Ook poogden ze een centrale database met technische productinformatie en testresultaten voor toezichthouders te blokkeren. Die database komt er na de stemming toch, als het aan het EP licht tegen januari 2018. 

Staes: “Vooral het Volkswagen-schandaal heeft duidelijk laten zien waarom goed toezicht nodig is. Ik vind dat we als consument het recht hebben om te weten wat het werkelijk verbruik van een apparaat is. Helaas zou de grotere transparantie en betere labeling voor sommige apparaten nog tot 2030 kunnen duren. Milieu- en consumentenregels zorgen voor innovatie en competitief voordeel voor Europese bedrijven. Het is triestig dat de mainstream politieke partijen dat nog steeds niet begrijpen of ontkennen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?