Persberichten

AA
Emissiehandelssysteem nog niet van de baan

Voor de tweede keer stemde het Europarlement over een voorstel om het overschot aan CO2-uitstootrechten in het emissiehandelssysteem aan te pakken, het zogenaamde backloading. Groen Europarlementslid Bart Staes was ontevreden over het compromis, maar het alternatief zou volledige afwijzing van de redding betekenen. “Door deze stemming over backloading is de aandacht afgeleid van het werkelijke probleem: de noodzakelijke hervorming van het hele ETS systeem.”

“De vervuiler laten betalen is een principe dat niet meer dan logisch is. Het compromis voorkomt dat het hele systeem afgeschoten wordt, maar dit compromis zal niet leiden tot een stijging van de prijs die werkelijk zoden aan de dijk zet.”

In april stemde een conservatieve meerderheid tegen het reddingsplan voor het emissiehandelssysteem, ondanks de roep van multinationals als Unilever en zelfs Shell om het plan te steunen. Door het overschot aan veelal gratis weggegeven CO2-rechten is de CO2-prijs tot een dieptepunt gedaald. De CO2-uitstoot wordt daardoor onvoldoende verminderd en investeringen in schone en klimaatvriendelijke productietechnieken worden niet gestimuleerd.

Staes: “Het was mijn Groenlinkse collega Bas Eickhout die de onderhandelingen voorstelde en ook sterkere alternatieven voorstelde. Jammer genoeg is hij hierin niet gevolgd door een meerderheid van het EP."

Dit voorstel moet nog met de Europese Raad onderhandeld worden. “We kopen nu eigenlijk alleen wat tijd omdat structurele hervormingen nog niet eens besproken zijn, aldus Staes. “De Commissie zal ambitieuzer moeten worden om schaarste te creëren op de CO2 markt anders zal de lage CO2 prijs werkgelegenheid in innovatieve sectoren fnuiken. Europa zal dus haar doelen op klimaatbeleid moeten gaan aanscherpen anders kan Europa zich niet langer koploper noemen op klimaatbeleid. De duurzame economie zou daar zwaar onder leiden en klimaatverandering alleen maar toenemen. Dit laten lopen is dus onverantwoord.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?