Persberichten

AA
Emissiehandel ook voor luchtvaart

Deelname van de luchtvaartsector aan de Europese emissiehandel is wettelijk perfect mogelijk. Met dit juridisch advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie (ECJ), wordt vandaag de weg vrijgemaakt voor de reeds geplande deelname van de vervuilende luchtvaartsector aan het Europese emissiehandelssysteem per 1 januari 2012. De Europese groenen zijn ingenomen met dit advies, omdat alleen op deze manier de Europese Unie het groeiende aandeel in de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart kan bestrijden. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): “De stijgende uitstoot door de luchtvaart dreigt de klimaatinspanningen van andere sectoren immers teniet te doen (1).”

Staes: “Hopelijk is dit een ''last call'' voor het definitieve opstijgen van de luchtvaartsector in het emissiehandelssysteem ETS. De advocaat-generaal van het EJC bevestigt nu dat de EU perfect gemachtigd is om de luchtvaart te dwingen de gemaakte afspraken na te komen. Meestal volgt het Hof een dergelijk juridisch advies.”

Staes: “Dit moet een einde maken aan een zinloze campagne van de achterblijvers in de luchtvaartsector en hun cheerleaders in verschillende niet-Europese overheden, die de invoering van het ETS-verplichting voor de luchtvaart willen tegenhouden of vertragen. In plaats van een achterhoedegevecht te voeren, zouden bepaalde bedrijven beter volle kracht inzetten op het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun vloot. Van andere mogendheden hopen we dat ze gaan inzien dat ze beter ook hun luchtvaartsector kunnen bewegen om de uitstoot in te dammen. Dat geeft op den duur een economisch voordeel en is vooral cruciaal om de klimaatverandering af te remmen.”

(1) Het onderbrengen van de luchtvaartsector in het Europese ETS, betekent dat een derde van de mondiale luchtvaartuitstoot hiermee ‘gedekt’’ en stapsgewijs ingedamd wordt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?