Persberichten

AA
Eindelijk toelating voor tentenkamp in Duinkerke

Na weken onderhandelen, krijgt het initiatief van de groene burgemeester in Grande-Synthe (Duinkerke), Damien Carême, om samen met Artsen Zonder Grenzen een tentenkamp op te zetten voor de ongeveer 3000 gestrande vluchtelingen - waaronder veel families met jonge kinderen - eindelijk groen licht van de Franse overheid. "Geen dag te vroeg," meent Bart Staes, Groen Europarlementslid.

Sinds de massale toestroom van voornamelijk Koerden eind augustus, is burgemeester Carême in de weer om een oplossing te vinden voor de erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen verblijven. De Franse overheid - die bevoegd is inzake de opvang van vluchtelingen - liet geen tenten toe op de site, uit schrik dat het extra vluchtelingen zou aantrekken of mensen er zich permanent zouden vestigen.

Dat de Fransen nu toch gezwicht zijn onder druk van de media en de massale aanwezigheid van vrijwilligers op het terrein, komt geen dag te vroeg, nu ook de weersomstandigheden de toestand voor de vele vluchtelingen alleen maar onmenselijker maken.

Staes: "De schrijnende toestanden in Duinkerke, maar ook in Calais, tonen aan dat de opvang van vluchtelingen vooral een logistiek probleem is. Je kunt families met kinderen toch niet dag en nacht in de modder laten wonen, spelen, eten, slapen, alleen maar omdat je vindt dat die mensen maar elders moeten wachten op een oplossing!"

Staes is blij met de hulp van Artsen Zonder Grenzen. Met een team van een tiental medewerkers onderzoekt AzG momenteel de site en zal ze met haar gekende competentie en efficiëntie een tentenkamp opzetten (waaronder een 50-tal met verwarming voor telkens 5 personen) met sanitaire blokken en een aparte ruimte voor medisch onderzoek, nu de gezondheidstoestand bij vele vluchtelingen zorgwekkend is. Het kamp moet over enkele weken operationeel zijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?