Persberichten

AA
Economisch herstel- en klimaatbeleid: de VS en China steken de EU links voorbij

De toekomst van de EU staat door een gebrek aan Europees leiderschap op het spel. Dat blijkt uit de absoluut onvoldoende ambitieus geformuleerde doelstellingen van de Europese Top van regeringsleiders in Brussel. "Zowel wat betreft het economisch herstelplan als wat betreft het bestrijden van het klimaatprobleem als investeringen in duurzame, groene technologie, wordt de Europese Unie links voorbijgestoken door de VS en China. Dat blijkt uit nieuwe studies van het Duitse Wuppertal Instituut en de HSBC bank," aldus Europees parlementslid (Groen!) Bart Staes.

Het probleem van de Europese top is dat voorzitter van de Europese commissie Barroso en de kern van Europese leiders meer bezig zijn met het opstellen van een nationale boodschappenlijst, dan met een gecoördineerd Europees economisch herstelplan. Staes: "Het gebrek aan Europees leiderschap is schrijnend, zeker in deze uiterst onzekere en economisch zware tijden, zou Europa een meerwaarde kunnen betekenen. Maar het ontbreekt de regeringsleiders compleet aan visie, zoals bijvoorbeeld geformuleerd door de Europese groenen in de zogenaamde Green New Deal."

Uit een studie van het Wuppertal Instituut blijkt verbazingwekkend genoeg dat in de eerste plaats de omvang van het Europese herstelplan zeer mager afsteekt bij dat van andere landen. De EU als geheel spendeert in 2009 naar verwachting slechts 0,9 % van het Bruto Nationaal Product in de economie (ruim 112 miljard euro). In China is dat procentueel liefst acht keer zoveel, oftewel 7,1 % van het BNP (233 miljard euro). De VS injecteren twee keer zoveel als de EU, namelijk 1,8 % van hun BNP (200 miljard dollar).

De EU zou moeten investeren waar dat het meeste nodig is: in Centraal- en Oost-Europese landen, in innovatieve kleine en middelgrote bedrijven en in nieuwe groene (energie)technologie. Zo kunnen jobs gered en gecreëerd worden en tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een serieus Europees klimaatbeleid. De kern van de visie achter de Green New Deal.

Maar in plaats daarvan proberen netto betalende Europese lidstaten geld terug te claimen, om door te sluizen naar ondermeer enorme nationale energiebedrijven die dit geld niet nodig hebben, en het willen gebruiken voor nepprojecten die geen subsidiëring verdienen.

Staes: "Een niet voldoende competitief Europa heeft de laatste industriële revolutie met de VS al verloren toen hun bedrijven de IT-revolutie leidden. Nu de groene technologie revolutie in plaatsen als Sillicon Valley weer volle vaart krijgt door de investeringen van de regering-Obama, moet Europa niet achterblijven."

Staes: "Er is nu sprake van een beschamende omkering van posities: landen als de VS, China en Zuid-Korea nemen nu de leidende rol van de EU over wat betreft klimaatbeleid." Behalve in Frankrijk, is het groene aandeel van de Europese investeringen lager dan 20 %. In China en Zuid-Korea ligt dat op bijna 38 % en ruim 80 %. De VS spenderen ruim 77 miljard dollar in groene sectoren. Volgens de HSBC kan van de totale Europese investeringen van maximaal 17 miljard euro gezegd worden dat ze een groen randje hebben.

De milieuorganisatie van de Verenigde Naties, UNEP, stelde in het recente rapport 'Global Green Deal' dat overheden minstens een derde van hun investeringen naar 'duurzame, groene bedrijfssectoren' moeten laten vloeien. Alleen dergelijke geldstromen zullen immers voor voldoende kapitaal zorgen om de noodzakelijke reconversie van vele industrieën zoals de energiesector te financieren.

"Terwijl de Green New Deal een visionair plan is van de Europese groenen (New Economic Foundation, NEF), pikken alleen de Amerikanen en Aziaten die visie op. Het is echt treurig gesteld met de kwaliteit van de huidige Europese leiders," aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?