Persberichten

AA
ECB-interventie maakt politiek falen regeringsleiders duidelijk

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, kondigt vandaag aan dat de ECB ongelimiteerd kortlopende staatsobligaties van eurolanden in nood zal opkopen. Draghi stelt echter als eis dat de landen aan de strenge voorwaarden voor steun uit het noodfonds moeten voldoen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) vindt deze ingreep noodzakelijk, maar tegelijkertijd pijnlijk omdat het aantoont dat de Europese leiders tekort zijn geschoten. Dit leidt tot steeds meer problemen met democratisch legitimatie.

Staes: "Door de halfslachtige aanpak van Merkel en haar Europese collega's van de laatste jaren inzake de schuldencrisis van lidstaten en banken, heeft de ECB geen andere keuze. Zonder de opkoopoperatie worden de europroblemen onbeheersbaar. De rentelasten voor eurolanden in problemen stijgen dan tot onhoudbare hoogten."

Staes: "Eigenlijk is dit een schokkende motie van wantrouwen van het Europese leiderschap. We wachten nog steeds op definitieve politieke oplossingen. De regeringsleiders hebben keer op keer gefaald om met overtuigende maatregelen te komen zoals een Europees schuldaflossingsfonds en op langere termijn het deels samenvoegen van de staatsschulden binnen de eurozone via eurobonds. Op korte termijn een geloofwaardige verhoging van het noodfonds en het verstrekken van een banklicentie aan het ESM noodfonds."

Groen wil de fundamentele keuzes voor de eurocrisis niet overlaten aan een centrale bank, die aan niemand verantwoording aflegt. Staes: "Nu ontstaat de onwenselijke situatie waarin de onafhankelijke ECB vérstrekkende besluiten neemt, die al lang op politiek niveau en met democratische verantwoording hadden moeten worden genomen. Bovendien vertrouwt de ECB op dezelfde falende condities die ook gepaard gingen met noodfondsen voor bijvoorbeeld Griekenland. Het crisis versterkende beleid van draconische besparingen werkt niet en toch houdt men er aan vast. Fiscaal beleid, zoals harmoniseren van vennootschapsbelasting om de belastingconcurrentie tussen eurolanden te beperken."

"Het is tijd dat politici een eerlijk gesprek aangaan met hun kiezers over de vérgaande stappen die noodzakelijk zijn om de euro te redden en zich inzetten voor een democratisch proces", aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?