Persberichten

AA
Drastische Europese aanpak belastingsfraude en -ontwijking nodig

Een meerderheid van het Europees Parlement wil een stevige aanpak van belastingsfraude, belastingontwijking en belastingsparadijzen waardoor overheden naar schatting jaarlijks duizend miljard euro mislopen. Dat is 2000 euro per Europese burger per jaar. Of nog concreter: dat is een bedrag dat de 27 lidstaten jaarlijks besteden aan volksgezondheidsbeleid.

De regeringsleiders bespreken dit probleem op de Europese top van woensdag. Of daar een stap wordt gezet richting een effectieve Europese fraude-aanpak die de nationale taboes doorbreekt, is zeer twijfelachtig. De conclusies die voorliggen zijn zeer algemeen en bijzonder vaag. Bart Staes was namens de anti-fraudecommissie van het EP rapporteur voor advies: “Met jaren vertraging erkennen de regeringsleiders eindelijk de perverse gevolgen van belastingontwijking. Maar het blijft alleen bij mooie woorden zolang de Europese regeringsleiders taboes zoals het Oostenrijkse bankgeheim en de Nederlandse postbusbedrijven onbesproken laten. Het vetorecht van landen frustreert een effectieve Europese aanpak en speelt multinationals als Google en Apple in de kaart. Daarom is het nodig de belastingen te heffen waar de economische activiteiten plaatsvindt”.

Het Europees Parlement pleit voor een nieuw offensief op het vlak van Europese samenwerking bij belastingen. Op voorstel van Bart Staes komt de Europese Commissie ook met voorstellen om sneller op te treden tegen BTW-fraude. Die wordt jaarlijks geschat op 100 miljard euro. Ook hier blijven de lidstaten schromelijk in gebreke. Op de tafels van de Raad van Ministers ligt al jarenlang een voorstel van richtlijn onbesproken die een snel reactiemechanisme voor BTW-fraude wil instellen.

Groen Europarlementslid Bart Staes steunt ook de maatregelen tegen belastingparadijzen waardoor ontwikkelingslanden miljarden mislopen. De regeringsleiders zouden op de top van morgen een zwarte lijst moeten stellen met landen die volgens een strenge Europese definitie als belastingparadijs kunnen worden aangemerkt. Het Europees Parlement pleit ook voor transparantie over de belastingafdrachten van multinationals. Bedrijven die belasting ontwijken kunnen vervolgens worden uitgesloten van openbare aanbestedingen en subsidies, en in het geval van banken, hun bankvergunning verliezen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?