Persberichten

AA
De VS moeten worden beschouwd als belastingparadijs

Nieuwe research die in opdracht van de Europese groene fractie werd gedaan, toont aan dat de VS de laatste jaren achterlopen als het gaat om transparant fiscaal beleid en gegevensuitwisseling. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Op basis van dit rapport moeten we concluderen dat de VS de facto een belastingparadijs zijn geworden en op de Europese lijst van belastingparadijzen moeten komen. Dit rapport komt er aan de vooravond van een werkbezoek van de parlementaire TAXE commissie van het Europees parlement aan de VS. De TAXE commissie kwam er na het LuxLeaks-schandaal. Intussen werd er gisterenavond na veel politiek onderhandelen een akkoord gevonden over het mandaat van een Europese, parlementaire onderzoekscommissie na het uitbreken van het schandaal rond PanamaLeaks. Dit zal morgen worden bekrachtigd."  

Staes: "De VS maakten in 2010 goede sier met hun vernieuwende FATCA wetgeving. Die verplichtte iedere bank of financiële instelling om info te verschaffen over bankrekeningen en fiscale informatie van Amerikanen in het buitenland. Maar intussen weigerde de VS te voldoen aan de OESO-afspraken over informatie-uitwisseling. Het is éénrichtingsverkeer: wat de VS van anderen vraagt, fiscale informatie uit het buitenland, weigert het te delen met andere landen. De reden daarvoor is duidelijk: de VS zijn door wetgeving in meerdere staten zélf uitgegroeid tot een groot belastingparadijs, waar anonieme belastingontwijkers of criminelen hun geld kunnen stallen om te fiscus te ontlopen of om fortuinen wit te wassen." 

Staes: "De EU moet als grootste economie ter wereld veel assertiever zijn om de VS tot de orde te roepen. We moeten dus niet aarzelen om de VS op de zwarte lijst van belastingparadijzen te zetten zolang het niet meewerkt aan OESO afspraken over informatie-uitwisseling. De Europese Commissie beloofde tegen de zomer met zo'n Europese lijst te komen. Ook zou de EU werk moeten maken van een Europese FATCA-wet, die banken ertoe dwingt om informatie te verschaffen over tegoeden van Europeanen in het buitenland. Als ze dat weigeren, kunnen we ze verplichten bijvoorbeeld 30% belasting te betalen over alle transacties."

Staes benadrukt nog dat dit rapport relevant is in het licht van de lopende EU-VS onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP: "De VS vinden het blijkbaar normaal om met één richtingsverkeerd te werken en verwacht informatie en aanpassing van anderen, zonder zélf dezelfde inspanningen te willen doen. Dat is geen evenwichtige relatie tussen gelijkwaardige partners."   

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?