Persberichten

AA
De EU mag niet buigen voor Trump’s handelswaanzin


“Europese burgers, organsiaties, boeren en consumenten houden best nauwlettend in het oog wat de EU-onderhandelaars de komende tijd gaan bekokstoven met hun Amerikaanse tegenhangers in het kader van de vrijhandelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten waarvoor de Europese Commissie vandaag een mandaat bekend maakte,” reageert Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Staes: “Werknemers, consumenten, burgers, milieuorganisaties, verkozenen en duizenden lokale autoriteiten zijn tegen TTIP en CETA gekant. Na alle protesten, acties en debatten ziet het ernaar uit dat de Commissie nog altijd haar les moet leren wat betreft de internationale handel. De wil van de Commissie om toch zo snel mogelijk deze handelsakkoorden door te duwen is destructief voor het Europese project. Zonder de goedkeuring van de burgers is het kortzichtig.
 
De Europese Commissie doet haar uiterste best om de negatieve kanten niet te aanhoren en toch handelsakkoorden door te duwen die de belangen van bedrijven boven die van haar eigen burgers stellen. De Amerikaanse doelen achter die handelsakkoorden zijn nochtans glashelder en worden ook openlijk geventileerd : het ontmantelen van de Europese criteria in een aantal vitale sectoren. Vorige week nog maakte de Amerikaanse Kamer van Koophandel de intenties van het Amerikaanse bedrijfslevenen met name de agro-industrie bekend: de Europese restricties op hormonen en GGO’s moeten verdwijnen, alsook de strengere standaarden die de EU stelt om zo toch landbouwproducten die onveilig of van lagere kwaliteit zijn, te kunnen uitvoeren naar Europa. Dit zou Europese landbouwers en voedselproductie oneerljike concurrentie aandoen, vermits zij wél strengere milieu- en dierenwelzijnsregels moeten respecteren. De Verenigde Staten hebben ook heel duidelijk de bedoeling om via samenwerking een bevoorrechte toegang te krijgen tot toekomstige Europese wetgeving. Dat willen ze bereiken door deze wetgeving van in het begin te beïnvloeden.

De Europese Commissie breekt haar belofte van geen handelsakkoorden onder druk te sluiten. De regering Trump heeft nochtans haar vingers op de trekker liggen en dreigt ermee een handelsoorlog te ontketenen als de onderhandelingen niet snel genoeg zouden verlopen, bijvoorbeeld door hogere tarieven te leggen op staal. De EU moet haar positie handhaven als ’s wereld belangrijkste handelspartner en niet buigen voor de grillen van Donald Trump en zijn waanideeën wanneer het aankomt op internationale handel.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?