Persberichten

AA
Commissie Juncker keert zich tegen omstreden arbitrage mechanisme in vrijhandelsverdragen

Na de nieuwe Commissie voorzitter Juncker keert nu ook de nieuwe beoogde Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström zich tegen het opnemen van het omstreden arbitragemechanisme ISDS in nieuwe vrijhandelsverdragen. Dat blijkt uit de antwoorden die Malmström gaf op vragen van de commissie handel van het Europees parlement. "Een zeer goede zaak," meent Europees parlementslid Bart Staes (Groen), "hetgeen logischerwijs ook betekent dat het vrijdag in Canada beklonken vrijhandelsakkoord CETA tussen de EU en Canada niet getekend kan worden, want daar zit wel zo’n arbitragemechanisme in. Het akkoord moet nog naar de parlementen en lidstaten."

Staes: "De situatie is intussen een beetje schizofreen. Juncker verklaarde al voor de zomer tijdens zijn kennismaking met de groene fractie dat hij weinig ziet in aparte, geprivatiseerde rechtspraak voor het bedrijfsleven, genaamd investor-State dispute settlement ISDS. Maar de huidige Commissie-Barroso probeert het er op weg naar de uitgang nog door te drukken.”

“Juncker adviseerde zijn bezwaar ook in de beleidsbrieven aan de beoogde Eurocommissarissen. En nu antwoordt Malmström op vragen van het EP dat ze deze visie van Juncker volledig steunt en die positie ook tijdens de lopende onderhandelingen rond het Amerikaans-Europees vrijhandelsakkoord TTIP zal verdedigen. Dat is wel andere koek dan de huidig handelscommissaris Karel De Gucht die halstarrig ISDS is blijven verdedigen, ondanks massaal protest vanuit de samenleving en vanuit lidstaten. Hij kreeg maar liefst meer dan 100.000 bezwaren voor zijn publieke consultatie rond ISDS. We wachten nog op de antwoorden. Intussen stelt hij ijskoud dat kritiek op ISDS “populistische en emotionele retoriek” is. Zo kennen we De Gucht weer als zijn oude arrogante zelf.”

Volgens Staes stelt zich intussen wel een fundamenteel probleem want in het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA, dat vrijdag in bijzijn van Barroso, De Gucht en Van Rompuy werd beklonken, is ISDS wel degelijk mee opgenomen.

Staes: “Op de website van de Europese Commsisie wordt het mechanisme nog steeds verdedigd. Het is schandalig en tekenend voor de Commissie Barroso dat men er dit soort zaken nog probeert door te drammen. Franse en Duitse regeringen hebben ook al gezegd dat ISDS uit dit vrijhandelsakkoord moet worden geschrapt. Anders zou dit CETA kan wel eens een Trojaans paard kunnen blijken, en een precedent scheppen dat ook voor de TTIP onderhandelingen wordt gebruikt. Het is hoog tijd dat men klare wijn gaat schenken bij de Europese Commissie.”


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?