Persberichten

AA
Caterpillar: EU heeft dringend nood aan groene reïndustrialisering

De Europese Unie heeft nood aan een coherente en toekomstgericht, dus duurzame, reïndustrialisering, gebaseerd op de principes van de sociale markteconomie. Dat is de rode draad van een vandaag gestemde resolutie van verschillende politieke fracties naar aanleiding van het dramatische jobverlies bij onder andere Caterpillar en Alstom. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden met de groene boodschap van de goedgekeurde resolutie: “Wat we nodig hebben is een duurzame transitie naar een groene economie met verstandig grondstoffengebruik, met kwalitatieve jobs en daartoe moeten we EU-fondsen inzetten. Het roer moet om en gauw: sinds 2000 is de industriële werkgelegenheid gedaald met 20 à 15% van de actieve bevolking.”    

September was dramatisch wat betreft jobverlies. De Amerikaanse multinational Caterpillar kondigde het ontslag aan van meer dan 2000 mensen in Gosselies. Tel daarbij nog een extra verlies van 3000 banen bij toeleveringsbedrijven. Terwijl tussen 2009 en 2015 het dividend per aandeel voor de aandeelhouders met 50% toenam gingen er toch 15% jobs verloren. Naast Caterpillar heb je ook nog Alstom in Frankrijk. Staes: “Dat bedrijf gaat de komende jaren ook overal massaal mensen afdanken, terwijl het materiaal en infrastructuur levert voor de spoorwegen, een sector die cruciaal is voor duurzame mobiliteit in Europa en waar nu nog 400.000 mensen in werken.”

Staes: “De oplossingen passen in een plan dat we al jaren geleden - bij het uitbreken van de crisis in 2009 - voorstelden: a Green New Deal. Het is duidelijk dat we alleen uit deze negatieve spiraal kunnen komen, als we met een Europees investeringsplan komen dat focust op ambitieuze doelstellingen inzake klimaat, energie-efficiëntie, grondstoffengebruik via een circulaire economie, en de kennis, innovatie en jobs zoveel mogelijk lokaal verankeren. Daarnaast moeten multinationals zich houden aan sociaal verantwoorde herstructurering en de sociale dialoog respecteren.

Staes: “Helaas geeft de resolutie een aantal oorzaken van dit soort drama’s niet mee, zoals looncompetitie en interne ongelijkheden in de EU.”    

Staes wijst er op dat de resolutie wel andere essentiële kwesties aanhaalt: “Zoals het feit dat steun die jarenlang aan banken en activamarkten is toegekend, niet in meer jobs resulteerde. Het feit dat fiscaal én handelsbeleid cruciaal is voor het behouden of stimuleren van werkgelegenheid. Of het feit dat de kanker van ‘financialisering’ van de economie en fixatie op kortetermijnwinsten ravages blijven aanrichten voor werknemers overal in Europa.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?