Persberichten

AA
Brexit mag bindende rechtsregels van de EU niet verder ondermijnen

 

 

“Dit is een trieste dag voor de Europese Unie zo vlak na de 60ste verjaardag”, zo reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen) op het vertrek van Groot-Brittannië dat de Britse premier Theresa May vandaag formeel in gang zette met het inroepen van artikel 50. Volgens dat artikel uit het Europees Verdrag moeten de onderhandelingen binnen twee jaar beslecht zijn. Vóór de Europese verkiezingen van 2019 dus.

 

Staes: “De Europese Groenen betreuren dit vertrek ten zeerste en leven vooral ook mee met de vele miljoenen Britten die ervoor stemden bij de EU blijven. Men mag nooit vergeten dat de Brexit op 23 juni vorig jaar met 53.4% in Engeland en 52.5% in Wales werd gesteund, maar in Schotland werd weggestemd met 62% en in Noord-Ierland met 55.8% . Spreken over ‘hét Britse volk’ dat tegen de EU was, zal voor velen sowieso een wrange nasmaak blijven houden.”

 

“Wij hopen dat de Britse regering zoveel mogelijk rekening zal houden met de wensen van alle burgers, niet alleen met die van hen die voor Brexit stemden. Daarom is de nauwe betrokkenheid van Wales, Schotland en Noord-Ierland bij de onderhandelingen zo cruciaal, alsook een maximale transparantie. Ook hopen we dat de wens van de jonge generaties die voor blijven stemden, stevig in acht wordt genomen.”

 

Staes: “Hoe dan ook delen Groot-Brittannië een rijk verleden met het vasteland en zullen de twee partners altijd een nauwe band behouden. Als het gaat om handel, delen we dezelfde belangen. Hoewel wij zeker niet uit zijn op een straf-exercitie jegens de Britten, mag de Britse regering niet verwachten dat ze een betere deal met de EU kunnen sluiten buiten dan in de EU. Het vertrek van één van de 28 landen mag niet alle verwezenlijkingen van de Europese samenwerking op het spel zetten. De Europese groenen zullen ervoor vechten dat vooral ook niet de uitgangspunten van de Europese samenwerking en solidariteit worden opgeofferd. Theresa May moet dus beseffen dat toegang tot de interne markt, alleen hand in hand kan gaan met vrij verkeer van mensen.”    

 

“We zullen ook niets accepteren dat als gevolg van de Brexit-onderhandelingen de bestaande rechten en burgerlijke vrijheden van Europese burgers aangetast worden. Dat betekent ook dat de bestaande rechten van Europese burgers in het UK en van Britten woonachtig in de EU zoveel mogelijk gewaarborgd moeten blijven,” aldus nog Staes.     

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?