Persberichten

AA
Brexit: De tijd voor politieke spelletjes is voorbij


Deze avond stemde het Britse Lagerhuis over Theresa May’s voorstel voor een Brexit akkoord. Dat voorstel werd met 432 tegenstemmen en 202 stemmen voor van tafel geveegd door de Britse parlementsleden. Het Verenigd Koninkrijk moet nu andere opties bekijken voor hoe het verder moet, inclusief de mogelijkheid voor een nieuw referendum, dat laat de groene fractie in het Europees Parlement weten.

“Het is glashelder dat het huidige voorstel niet ondersteund wordt door het Britse parlement. De vernietigende nederlaag van Theresa May moet echter niet als een crisis gezien worden, maar als een kans om de impasse rond de Brexit te doorbreken. De tijd voor politieke spelletjes is voorbij”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Staes: “Onder geen enkel beding kunnen we toelaten dat het Verenigd Koninkrijk in maart zonder deal uit de EU crasht. De Britse parlementsleden moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om het scenario van een no-deal Brexit te vermijden. Het verspreiden van berichten waar mensen mee bang gemaakt worden zoals bijvoorbeeld het verhaal dat medicijnen gehamsterd worden is niet verantwoord ten opzichte van de Britse bevolking. Des te meer terwijl de Britse overheid en het parlement de macht hebben om een no-deal Brexit uit te sluiten.”

“In deze situatie moeten we een verlenging van de termijn voor Artikel 50 overwegen, al is het om de impasse te doorbreken. Vanuit het Europees oogpunt is het duidelijk dat de rode lijnen die bepalend zijn voor de Goede Vrijdagakkoord niet voor discussie vatbaar zijn. De vrede die we hebben in Noord-Ierland mag niet gebruikt worden als onderhandelingsargument, het gaat om het leven van mensen.”

“Een tweede referendum moet ook een optie zijn om een oplossing te vinden. Als de Britse bevolking zou kiezen om toch te blijven dan moet de EU een duidelijk signaal geven dat we hen verwelkomen”
, aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?