Persberichten

AA
Boren door BP in diepe wateren Noordzee onverantwoord

Ondanks de explosie van een booreiland van BP in de Golf van Mexico, wil de oliegigant ook in de Noordzee op bijna dezelfde diepte naar olie boren. Het gaat om boringen ten westen van de Shetlands op 1.500 meter diepte. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) stuurt samen met collegae parlementsleden Bas Eickhout (NL) en Corinne Lepage (F) een open brief naar Energiecommissaris Oettinger, waarin ze aandringen op een moratorium op dit soort olieboringen. Eerder dit jaar toonden zij aan dat deugdelijke regelgeving ontbreekt. Op 28 september stemt de milieucommissie van het EP een gemeenschappelijke resolutie over dit onderwerp.

Staes: "Zowel Europarlementsleden als Energiecommissaris Oettinger zelf, hebben afgelopen zomer de EU-lidstaten opgeroepen om voorlopig een moratorium in te stellen voor olieboringen in de diepe zee. Met deze brief willen wij de druk op het ook uitvoeren van zo'n moratorium opvoeren, voordat het te laat is. Er is intense lobbying gaande van de offshore industrie en oliebedrijven en BP lijkt ijskoud door te gaan met zijn business as usual beleid van risico´s nemen om geld te besparen."

Afgelopen dagen verschenen verschillende negatieve rapporten van inspecteurs die duidelijk maken dat BP zich niet aan de veiligheidsvoorschriften heeft gehouden. Vier van de vijf installaties van BP in de Noordzee voldeden vorig jaar niet aan de veiligheidsregels. Vier grote oliebedrijven (Exxon, Shell, Conoco-Phillips en Chevron) zijn nu bezig met het ontwerpen en bouwen van een overkapping - kostprijs 250 miljoen dollar per stuk - waarmee eventuele nieuwe olielekkages kunnen worden opgelost. Zoals uiteindelijk miljoenen olievaten en maanden later gebeurde bij de Deep Water Horizon.

"Maar die systemen zijn er nu nog niet. Bovendien moet de kwestie van de financiële aansprakelijkheid eerst geregeld worden: kan de vervuiler gedwongen worden om schade en vervuiling financieel te compenseren? Die wetgeving zit op Europees vlak vol serieuze gaten," aldus Staes. "Bovendien heeft de Europese koepel van verzekeraars (ECA) ons laten weten dat het momenteel onmogelijk zou zijn om oliebedrijven te verzekeren in relatie tot ongelukken zoals in de Golf van Mexico. Dat feit alleen al zou alarmbellen moeten doen afgaan."

Staes: "De ramp met het BP-olieplatform heeft geleid tot de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis en een paar maanden later gaan ze gewoon door met dezelfde gevaarlijke olieboringen in de Noordzee. Het is te gek voor woorden dat hetzelfde bedrijf nu door mag gaan met olieboringen op dezelfde dieptes als in de Golf van Mexico. De Europese Commissie zal met goede wet- en regelgeving moeten komen en tot die tijd zou een moratorium op zijn plaats zijn. Wat ons betreft wordt er gestopt met diepzee boren in de Noordzee."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?