Persberichten

AA
Bijsturing Europees economisch beleid te eenzijdig en onrechtvaardig

Na lange onderhandelingen met de Europese raad stemde een meerderheid van het Europees parlement vandaag in met het zogenaamde "6-pack", een pakket maatregelen om het economisch bestuur in de EU te harmoniseren. "De Europese groenen vinden dat een deel van dit pakket tekort schiet. Dit creëert niet een echt fundamenteel economische structuur die de EU vandaag nodig heeft en is te eenzijdig," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "Het pakket dat vandaag werd goedgekeurd, zal niet het robuuste en duurzame economische bestuur opleveren dat de EU zo hard nodig heeft. Het biedt niet een raamwerk op lange termijn dat de oorzaken van de crisis aanpakt. Behalve dat sommige maatregelen alweer achter de feiten aanlopen, is de eenzijdige obsessie met draconische besparingen, een zichzelf vernietigende, cyclische cocktail. De koopkracht, belastinginkomsten en investeringen in een land als Griekenland dalen dermate fors, dat het quasi onmogelijk wordt om uit het dal te geraken."

De Groenen erkennen volledig dat het noodzakelijk is om afdwingbare en strenge limieten te stellen aan de overheidsschuld, maar vinden ook dat we hierbij rekening moeten houden met sociale rechtvaardigheid en de noodzakelijke investeringen die nodig zijn om de ontwikkeling van de EU duurzaam te stimuleren.

Staes: "Dat betekent dat we zowel naar inkomsten als naar de uitgaven moeten kijken. Maar naast de verwoestende bezuinigingsoperaties, staat er niets in over euro obligaties, niets over het harmoniseren van de vennootschapsbelasting, niets over het beter innen van BTW-belastingen of het bestrijden van fiscale fraude, waarmee honderden miljarden euro gemoeid zijn. Dat is het grote falen van de 6pack, hetgeen dus resulteert in een buitensporige afhankelijkheid van besparingsprogramma's, die de armoede in de EU zal doen ontsporen en de publieke steun voor het Europese project doen afkalven."

Deze eenzijdige aanpak van fiscaal-economisch beleid is een politieke keuze van centrumrechts, een politieke stroming die weigert om van dit soort oude formules af te stappen ook al is duidelijk dat het de problemen van Europa alleen maar verergert.

Staes: "Die huidige situatie leert ons nochtans dat we veel moediger stappen nodig hebben om de uitdagingen aan te kunnen: een veel diepere fiscale, sociale en politieke unie. Dus euro obligaties in combinatie met fiscale discipline en harmonisering, een goede en correcte belastinginning, een eind aan fiscale veilige havens voor multinationale bedrijven, om zo te komen tot meer eigen Europese middelen om een echt Europees investeringsbeleid te kunnen voeren dat ook zoden aan de dijk zet. Om dit alles te realiseren, zullen er nieuwe politieke meerderheden gevonden moeten worden, zowel in het EP als in de lidstaten."

Staes: "Een positief aspect van de 6pack is dat er een macro-economisch toezicht zal komen, zodat te grote onevenwichtigheden tussen lidstaten inzake bijvoorbeeld hun handelsbalans ingeperkt worden en zo niet langer de monetaire unie destabiliseren. Zoals de Ierse en Spaanse voorbeelden aantonen is dit erg nodig. Veel van de problemen in de EU en in die landen waren niet zozeer het resultaat van slecht fiscaal beheer maar van buitensporige macro-economische ongelijkheden. Het is dus goed dat zowel grote overschotten als tekorten worden aangepakt, net als het niveau van de niet-publieke schulden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?