Persberichten

AA
Belastingparadijzen: Europees parlement houdt voet bij stuk

Het Europees Parlement stemde vandaag in met maatregelen om meer durfkapitaal ("venture capital") aan te trekken voor innovatieve, beginnende bedrijven in Europa. Dankzij tussenkomst van de Europese Groene fractie mogen durfkapitaalfondsen wel niet in belastingparadijzen gevestigd zijn. "In dit soort van dossiers maken de groenen in Europa het verschil", aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Nadat de ministers van financiën aanvankelijk akkoord gingen met de eis dat durfkapitaalfondsen niet in belastingparadijzen mogen zetelen (1), kwamen ze daar onder leiding van met name Nederland op terug. Sommige lidstaten, waaronder Nederland, gelden in veel opzichten zélf als belastingparadijs en frustreren stelselmatig de Europese aanpak van belastingontwijking, dit ondanks officiële retoriek over het feit dat belastingontwijking niet kan.

Deze dubbele houding moet volgens Staes ophouden: "De aanpak van belastingontwijking zou de hoogste politieke prioriteit moeten krijgen. Je kunt burgers niet vragen zware bezuinigingen te slikken, terwijl grote investeerders en bedrijven hun bijdrage dankzij belastingparadijzen makkelijk ontlopen."

Deze wetgeving is van belang om de fragmentatie van de Europese markt tegen te gaan, hetgeen het opereren van durfkapitaal hindert. Staes: "Het aantrekken van durfkapitaal naar Europa is belangrijk voor opstartende bedrijven in de EU die de economie kunnen aanjagen. Het economische succes en de werkgelegenheid van bijvoorbeeld Duitsland ligt voor een groot stuk bij KMO's. Een Europese status met bijpassende regels maakt het voor investeerders makkelijker om in durfkapitaalfondsen te beleggen."

Staes: "Maar het is cruciaal dat een Europees beleid voor dit durfkapitaal samengaat met strikte eisen om misbruik te voorkomen. Nu zijn dergelijke fondsen te vaak gevestigd in belastingparadijzen. De EU moet juist voorop lopen in de strijd tegen belastingontwijking. Fondsen die daar aan mee doen, mogen dus geen gebruik maken van de Europese markt en het 'Europees paspoort' voor durfkapitaalfondsen."

Nu het Europees Parlement het oorspronkelijke akkoord heeft goedgekeurd, ligt de bal bij de Europese ministers van Financiën om het alsnog goed te keuren.

(1) een wettelijke overeenkomst werd dit voorjaar bereikt tussen EP en Europese Raad onder het Deense voorzitterschap. Dit akkoord omvatte ook een bepaling dat durfkapitaalfondsen niet in belastingparadijzen mogen zetelen. Enkele dagen nadien, begonnen enkele lidstaten over precies dit punt bezwaar te maken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?