Persberichten

AA
Belangenconflict van Tsjechische Eerste Minister Andrej Babiš moet stoppen


Vandaag besliste het Europees Parlement, met een overweldigende meerderheid en op voorstel van Bart Staes dat er een eind moet komen aan het belangenconflict van Andrej Babiš, de Tsjechische eerste minister.

“De stemming van vandaag geeft een duidelijk signaal; de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat het belangenconflict rond de Tsjechische Eerste Minister Babis opgelost en opgeruimd wordt”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, “Zeker nu de juridische dienst van de Europese Commissie heeft vastgesteld dat er wel degelijk een belangenconflict is tussen de rol van Babiš als Eerste Minister en zijn connecties met de Agrofert-groep.”

De Agrofert-groep is door Babiš opgericht en was tot 2 augustus 2018 ontvanger van Europees geld. Nadien werd de uitbetaling van Europese gelden opgeschort. Zo ontving de Agrofert-groep in 2017 meer dan €82 miljoen. Bart Staes en de groene fractie in het Europees Parlement volgen dit dossier als sinds 2016.  De Commissie moet nu echt actie ondernemen.

Staes: “Het is zeer duidelijk dat mijnheer Babis als Eerste Minister en als eigenaar van het landbouwconglomeraat een groot belangenconflict heeft. De EU kan niet functioneren als een bankautomaat waarbij hooggeplaatste politici miljoenen EU-geld doorsluizen naar politieke vrienden of hun eigen zakenimperium.”

Nu het belangenconflict bewezen, is zal de Europese Commissie de uitspraak van het Europees Parlement ter harte moeten nemen en zo snel mogelijk actie ondernemen. Staes: “We kunnen niet verwachten dat de Tsjechische autoriteiten stappen ondernemen tegen hun eigen Eerste Minister. Die taak ligt bij de Europese Commissie dat als onafhankelijke instelling wel kan tussenkomen en liefst zo snel mogelijk. Want dit belangenconflict brengt serieuze schade toe aan de reputatie van Tsjechië en de Europese Unie.”

Staes betreurt dat de liberale groep en hun voorzitter Verhofstadt in het EP weigeren de mistoestanden in Tsjechië onder ogen te zien. Liberalen en groenen zijn partners en bondgenoten als het gaat om de oplossing van de problemen in Polen, Hongarije en Roemenië. Maar als de liberalen een oogje dicht knijpen voor Tsjechië is dat ronduit hypocriet.

“Europese waarden moeten verdedigd worden, ongeacht het merk van de sterke man die de Europese waarden misbruikt. Europees geld is het geld van de belastingbetaler en we mogen niet toelaten dat die gelden verkeerdelijk doorgesluisd worden”, aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?