Persberichten

AA
Bankenplan Europese Commissie beschermt belastingbetalers onvoldoende

De Europese Commissie deed vandaag voorstellen om te voorkomen dat overheden en belastingbetalers in de toekomst weer moeten opdraaien voor de kosten van het saneren van banken. Deze voorstellen gaan in de goede richting, vindt Europees parlementslid Bart Staes (Groen), maar zijn nog te bescheiden. Ze verbeteren de nationale aanpak van probleembanken, terwijl een echt Europese aanpak - een Bankenunie - nodig is om belastingbetalers te beschermen.

"In de voorstellen van eurocommissaris Michel Barnier blijven nationale toezichthouders de hoofdrol spelen, zelfs wanneer het gaat om grensoverschrijdende banken", constateert Staes. "Ook de fondsen die de toezichthouders kunnen inzetten om probleembanken te saneren en spaartegoeden te beschermen blijven nationaal georganiseerd. Aan de brede roep om een sterke Europese toezichthouder met een eigen Europese "stroppenpot" geeft Barnier helaas geen gehoor."

"In een land als Spanje, waar een langzame bank run gaande is die de hele eurozone bedreigt, zien we de nadelen van nationaal toezicht. De Spaanse centrale bank heeft te laat ingegrepen bij Bankia en andere wankelende banken, waardoor het vertrouwen in de hele Spaanse bankensector is verdampt. De redding van Bankia zal de Spaanse staatsschuld opdrijven, met als gevolg dat beleggers het land geen geld meer willen lenen. Aan deze dodelijke omhelzing tussen zwakke banken en zwakke overheden kan alleen een eind worden gemaakt met een goed gevulde Europese stroppenpot, beheerd door een toezichthouder met meer tanden dan de huidige Europese Bankenautoriteit", aldus Staes.

Zo'n stroppenpot zou een Europees depositiegarantiefonds, voor de bescherming van spaartegoeden tot honderdduizend euro, en een Europees resolutiefonds, voor het saneren of ontmantelen van probleembanken, moeten omvatten, vindt Staes, "Want zelfs met hogere kapitaalbuffers voor banken en een scheiding van nuts- en zakenactiviteiten valt niet uit te sluiten dat een bank omvalt."

De nationale stroppenpotten die Barnier wil voorschrijven moeten gevuld worden door de banken zelf. "Dat is een goed uitgangspunt als je belastingbetalers wilt beschermen." Staes verwelkomt ook de mogelijkheid om bankobligaties om te zetten in aandelen. "Daardoor zullen beleggers in de toekomst meebetalen aan de redding van banken."

Kritischer is Staes over de omvang van de nationale bankresolutiefondsen: "Barnier wil deze laten aangroeien tot een totaal van 80 miljard euro in 2023. Dat is te traag en te weinig, amper genoeg om één grote bank te saneren. Zo blijft het risico bestaan dat de belastingbetalers opdraaien voor de fouten van bankiers. Dat die 80 miljard te weinig is, onderstreept nog maar eens dat vele Europese financiële instellingen nog steeds too big to fail zijn."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?