Persberichten

AA
Banken maken fors gebruik van belastingparadijzen, zo weten we dankzij verplichte Europese transparantie

Een nieuw rapport van Oxfam toont aan dat banken nog altijd volop gebruik maken van belastingparadijzen om belasting te ontwijken. Deze informatie kwam aan het licht dankzij Europese wetgeving uit 2013 die, op voorstel van de Groene fractie in het Europees Parlement, banken verplicht om per land te rapporteren over hun activiteiten en winsten.  Er ligt momenteel een voorstel van de Europese Commissie om deze transparantie uit te breiden naar alle sectoren.

Europees parlementslid Bart Staes: “Dankzij de Europees vastgelegde rapportageverplichtingen weten we onder andere dat de 20 grootste Europese banken maar liefst een kwart van hun winsten in belastingparadijzen parkeren, goed voor 25 miljard euro. In 2015 boekten ze maar liefst 4,9 miljard euro aan winst in Luxemburg alleen. Dat is meer dan in Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk samen. Dit staat in geen verhouding tot de reële economische activiteit in Luxemburg. Deze belastingrace naar de bodem moet stoppen.”

De Europese Groene fractie wil dat de EU strenger optreedt richting belastingparadijzen. Later dit jaar zal de Raad van Ministers een zwarte lijst met belastingparadijzen bekend maken. Nu is al zeker dat daar geen EU-landen op zullen staan en er is bovendien ook onduidelijk welke consequenties landen op de zwarte lijst zullen voelen. “Dit rapport van Oxfam toont wederom aan dat harder optreden noodzakelijk is”, aldus Staes.

De Groenen hameren al jaren op de noodzaak om de destructieve kracht van megabanken in te dammen via wetgeving, maar vinden geen gehoor bij de grote politieke fracties in het Europees parlement. Staes: “Het probleem van too big to fail is een zichzelf voedende kanker: ze veroorzaken enorme systeemrisico’s voor landen en samenlevingen, maar tegelijkertijd worden ze slapend rijk omdat ze bovendien miljarden aan inherente subsidies verdienen. Kort samengevat: net omdát ze too big to fail zijn, kunnen ze heel goedkope kredieten krijgen. In 2014 maakte onafhankelijk financieel consultant Alexander Cloeck op ons verzoek een nieuwe studie over dit fenomeen. Uit zijn studie bleek dat 77 onderzochte Europese grootbanken in 2013 alleen al liefst 86 miljard subsidies kregen. En de "Belgische" grootbank Belfius is een slokop en geniet voor liefst 1,7 miljard euro per jaar aan impliciete subsidies. De Europese Commissie raamde in 2014 dit bedrag voor alle EU-megabanken nog tussen 72 en 95 miljard euro.

Uit onze sociaaleconomische en ethische stresstest (77 Europese banken in 6 lidstaten België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië) blijkt dat alleen kleinere banken als Triodos, Bank J. Van Breda, Argenta en VDK goed scoren voor alle zes criteria. Die zes indicatoren gaan niet alleen over het risicoprofiel van de banken (schuldgraad), maar ook over de sociaaleconomische prestaties (speculatieve activiteiten, financiering van reële economie, aanwezigheid in belastingparadijzen en impliciete subsidies).  Uit de resultaten van onze stresstest bleek dat in de Europese top 10 "Maatschappelijke schade index" zich drie van de vier grote buitenlandse bancaire groepen die in België actief zijn (BNP Paribas, Crédit Agricole en Deutsche Bank) bevinden. Proficiat! 

Banken zijn uiteraard niet de enige bedrijven die in de EU belasting ontwijken. De verplichte transparantie die nu al voor banken geldt, moet daarom snel worden uitgebreid naar alle sectoren, vinden net als Oxfam ook de Europese groenen. Het voorstel dat daarvoor nu op tafel ligt is echter te zwak. Alleen de allergrootste bedrijven worden verplicht te rapporteren. Bovendien moeten ze geen informatie over belastingen per land geven voor landen buiten de EU. Uit dergelijke gegevens kan het publiek weinig conclusies trekken over belastingontwijking. Groene Europarlementsleden hebben daarom voorstellen gedaan om alle bedrijven met een omzet vanaf 40 miljoen euro verplicht te laten rapporteren over hun activiteiten en belastingafdracht in alle landen. “Alleen zo krijgen onderzoekers en waakhonden een totaalbeeld over wat een bedrijf verdient en hoeveel belasting het waar betaalt. Alleen zo krijgen we een stok achter de deur om fiscale rechtvaardigheid in Europa te bevorderen,” aldus nog Staes. 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?