Persberichten

AA
Agreekment overwinning voor neo-liberale elite, recept voor meer chaos en aanfluiting van de democratie

Groen vindt het belangrijk dat een voorlopige Grexit is afgewend, maar is teleurgesteld in de uitkomst van de marathononderhandeling tussen de Europese leiders en Griekenland. Volgens Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, is het afgesproken pakket meer gebaseerd op neo-liberale verbetenheid dan op het redden van Griekenland. Dit is een zwarte dag voor Europa. Als de prijs voor Europese integratie, het afgeven van democratie is, dan is het dat niet waard. De Europese groenen staan voor een ander Europa. Een Europa dat staat voor solidariteit, barmhartigheid en rechtvaardigheid. 

Staes: “Het akkoord is een overwinning van een neoliberale elite op de democratie en biedt geen hoop en perspectief voor de Grieken. Het is belangrijk dat een uittreden van Griekenland uit de euro voorlopig is voorkomen, maar de Europese samenwerking heeft zich van haar lelijkste kant laten zien. Het dictaat ten aanzien van Griekenland is gebaseerd op wraak eerder dan op gezond verstand en komt neer op meer van hetzelfde: keiharde bezuinigingen en privatiseringen die de economie wurgen, minder welvaart en stijgende armoede. De enige winnaars in deze deal zijn de eurosceptici en antidemocraten."

Het pakket dat nu op tafel ligt, is aanzienlijk slechter dan het voorstel van voor het referendum. Door het machtsvertoon rond Griekenland is de economie hard getroffen en nu wordt onder andere geëist dat Griekenland voor 50 miljard aan eigendommen van de hand doet om daarmee onder andere de herkapitalisering van banken te financieren. Dat leidt volgens Bart Staes tot nog verdere economische verslechtering, een recept voor nog meer chaos.

“Wat nu nodig is, is een pakket aan maatregelen dat een einde maakt aan het Griekse drama en daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel van het land”, aldus Staes. “Hervormingen kunnen niet zonder schuldherschikking en -verlichting voor Griekenland. We moeten nu het grotere, politieke belang van het herstel van Griekenland voorop stellen.”

Staes stelt: “Merkel, Michel en anderen hebben geen enkel respect getoond voor de democratische keuzes van de Grieken. Griekenland wilde een hervormingsprogramma dat niet gebaseerd was op het gefaalde bezuinigingsrecept, maar krijgt nog meer van hetzelfde opgedrongen. Deze recepten worden door nogal wat economen als "onredelijk" en "waanzinnig" gecatalogeerd. Een Unie waarin rechts beleid de enige optie is, belooft weinig goeds voor de toekomst van de euro. Alleen een grondige democratisering van het eurozonebestuur kan dit repareren.”

Staes: "Ik blijf ervan overtuigd dat Europese samenwerking absoluut noodzakelijk is. Maar dit Europa is mijn Europa niet, dit is ons Europa niet. Europa zal democratisch zijn, of het zal niet zijn!"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?