Persberichten

AA
(31/03/05) Plofkippen - Europese Commissie doet terreinonderzoek in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Sinds deze maand voert het Voedsel- en Veterinair Bureau van de Europese Commissie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk controles uit op de verkoop van plofkippen. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Bart STAES (Groen!). De Commissie herhaalt inmiddels formeel dat de Gemeenschapswetgeving de praktijk van het 'oppompen' van kippenvlees met water om het in gewicht te laten toenemen verbiedt. De Commissie noemt deze praktijk 'verachtelijk'.

In de zomer van 2003 raakte bekend dat malafide handelaars kippenvlees zwaarder maken door het te injecteren met water. Om dit proces zoe efficiënt mogelijk te laten verlopen voegden ze er eerst eiwitten aan toe, afkomstig van slachtafval van varkens of runderen. In het voorjaar van 2004 raakte bekend dat ook in België van dit kippenvlees wordt verkocht.

Het verbod op deze praktijken geldt zowel voor de verkoop van vers kippenvlees of van bereidingen waarvoor vlees van gevogelte wordt gebruikt. In sommige gevallen is het gebruik van water wel toegelaten, bv. als het gaat om het weken, ontzouten of marineren van vlees. "In die gevallen mag het vlees dat als basis dient voor de bereiding, vanzelfsprekend niet kunstmatig zijn verzwaard. Bovendien moet het etiket alle ingrediënten vermelden en nog eens uitdrukkelijk erbij zeggen als het watergehalte de 5% overschrijdtn," weet Staes.

Omdat de Commissie zich er terdege van bewust is dat het verbod op het kunstmatig verzwaren van kippenvlees met voeten wordt getreden, heeft zij aan de lidstaten gevraagd de controles hierop te verstrengen. Ze heeft het Voedsel- en Veterinair bureau de opdracht gegeven controles uit te voeren in de lidstaten. In de praktijk zijn dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze controles zullen op hun beurt resulteren in een rapport met aanbevelingen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?