Persberichten

AA
(30/12/06) Doodstraf Hoessein - Internationale gemeenschap draagt collectieve verantwoordelijkheid

"De executie van Saddam Hoessein houdt geen rekening met de mensenrechten. Het lijdt geen twijfel dat hij verantwoordelijk was voor de dood van duizenden mensen, maar toch had hij deze wrede, onmenselijke straf niet mogen krijgen.” Dat zegt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!.

Het was beter geweest als de straf automatisch was omgezet in levenslang. “Dit kon niet volgens de specifieke regels van het tribunaal. Voorts zijn er ernstige kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop het proces is doorgegaan: de omgang met bewijsmateriaal, het niet altijd eerbiedigen van de rechten van de verdediging, ... regelmatig werd de onafhankelijkheid met voeten getreden. Ook de periode waarin Saddams advocaten beroep konden indienen en de plaatselijke magistratuur deze kon behandelen was wel erg krap bemeten.”

“Nu is dat makkelijk zeggen natuurlijk. Misschien draagt de internationale gemeenschap - inclusief de Europese instellingen - daar een grote verantwoordelijkheid. Ze had eerder en veel kordater moeten reageren. Het is een van de lessen die we moeten trekken uit deze karikatuur van internationale rechtsgang.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?