Persberichten

AA
(30/05/06) Passagiersgegevens: info over lievelingskost niet zomaar vrijgeven

Europees parlementslid Bart STAES (Groen!) is tevreden over de uitspraak die het Europees Hof van Justitie vandaag heeft gedaan inzake de overdracht van passagiersgegevens tussen de EU en de VS. Het Hof oordeelde dat deze verzameling van gegevens géén uitstaans heeft met het verschaffen van diensten, maar wél met openbare veiligheid en wetshandhaving. "Dit betekent dat de beslissing op een verkeerde rechtsgrondslag berust. Het Parlement krijgt hiermee gelijk in een klacht die het ruim twee jaar geleden heeft ingediend." Staes is niet van oordeel dat er géén uitwisseling hoeft te zijn, alleen moet deze dan gebeuren met respect voor de fundamentele rechten inzake de bescherming van persoonsgegevens.

"De lidstaten hebben dit akkoord op een ondemocratische wijze doorgedrukt door het af te doen als een technische kwestie,” aldus Staes. "Het Hof stelt dat de overdracht van passagiersgegevens geen technische actie is, maar een ingrijpende veiligheidsmaatregel waar democratische verantwoording over moet worden afgelegd. Het gaat om passagiersgegevens zoals creditcardnummers en welke maaltijden een passagier eet op de vlucht naar de VS."

“Het federaal parlement moet nu beletten dat minister van Justitie Onkelinx instemt met een nieuwe overeenkomst om gevoelige persoonsgegevens aan de VS ter beschikking te stellen", vindt Staes.

Het groene EP-lid is voorts opgetogen over de constructieve bijdrage die de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft gespeeld in dit dossier.

De regeling moet volgens het Hof per 30 september 2006 worden beëindigd. "Lidstaten kunnen echter opnieuw een akkoord met de Verenigde Staten afsluiten in de zogenaamde derde pijler", weet Staes. "Besluitvorming in die pijler betreft zaken die met justitie en politie te maken hebben en kan alleen gebeuren als alle EU-lidstaten ermee instemmen."

Het is nu aan Onkelinx om aan te geven welke consequenties de uitspraak van het Hof heeft voor de overdracht van passagiersgegevens vanaf nu tot 30 september a.s. en wat de inzet van de federale regering zal zijn bij eventuele onderhandelingen over een nieuw akkoord.

Persbericht Europees Hof van Justitie

Dossier privacy, justitie, politie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?