Persberichten

AA
(29/09/08) Financiële crisis: overheid mag geen blinde mecenas zijn, maar moet garanties eisen

Fortis en Commissie voor Bank, Financie- en Assurantiewezen moeten uitleg geven in federaal parlement

Groen! eist dat zowel Fortis als de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen zo snel mogelijk uitleg komen geven in het federale parlement. De overheid moet tevens van de nood een deugd maken. “We zijn vandaag niet gestoten op de grenzen van het systeem, maar die zijn we al een tijdje voorbij. De val van Fortis is een gevolg van een falend financieel systeem, mondiaal. Na de Amerikaanse regering en het VK moet nu ook de Belgische overheid ingrijpen. Er moeten dan ook de lessen uit getrokken worden,” aldus Meyrem Almaci: “De overheid mag dan ook niet zomaar een blinde mecenas spelen, maar moet nu echt garanties eisen voor de toekomst. De regulerende instellingen in ons land (CBFA) waren niet gewapend om de crisis te voorkomen. De federale overheid moet nagaan hoe de regulatie kan verbeterd worden om de verspreiding van giftige financiële instrumenten in de toekomst te voorkomen. Het is ook hoog tijd dat op Europees niveau een regulator komt die genoeg bevoegdheden krijgt om in te grijpen waar nodig. Ook op internationaal vlak moet er een overleg komen waarbij de rol van het IMF opnieuw bekeken wordt.”

De kredietcrisis heeft België in haar volle kracht bereikt. Vandaag is elke Belg er zich pijnlijk van bewust dat het gehele systeem ernstig risico loopt. De overheid heeft nu gedaan wat ze moet doen: preventief ingrijpen om erger te voorkomen. Een faillissement van een bank als Fortis, kan ons land en zelfs de EU zich niet permitteren — de gevolgen zouden desastreus zijn.

Maar het probleem is per definitie internationaal: wat in de VS gebeurt voelen wij ook door de geglobaliseerde mechanismen. Het antwoord moet dus ook grootschaliger en gecoördineerd zijn. Daarom pleitten wij ervoor dat er ingegaan wordt op de oproep van Sarkozy om nog voor het einde van het jaar alle financiële wereld leiders te laten samen komen. De autoriteiten van de wereld moeten het falende financiële systeem onder de loep leggen, en we moeten naar een nieuwe hervorming,vergelijkbaar met de Bretton Woods afspraken na WOII.

“Een drastische en structurele hervorming is nodig, op Belgisch, Europees en mondiaal vlak. De roekeloze speculatie moet definitief aan banden gelegd worden, en het is hoog tijd voor meer omkadering, transparantie en democratie in de financiële wereld. De tot het uiterst gerekte winstdoelstelling mag niet langer de dominante maatstaf zijn. Het alternatief is gaan van crash naar crash.”, aldus Bart Staes, Europees parlementslid. De hoge winsten, de megabonussen en de torenhoge salarissen moeten dus worden herbekeken. Ook het doorgedreven vrije initiatief in de financiële wereld dient te worden herbekeken. Het kan niet langer dat het vermogen van een gehele samenleving beheerd wordt door een kleine, onverantwoorde elite, die enkel uit is op het eigenbelang. Het vermogen van een samenleving moet beheerd worden in het algemeen belang. Niet winst, maar stabiliteit moet het belangrijkste doel zijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?