Persberichten

AA
(29/09/05) Europees Parlement zet volle gewicht achter ontwikkeling hernieuwbare energie

Enkel via een krachtige uitbouw hernieuwbare bronnen kan de Europese energiecrisis bedwongen worden. Dat stelt het Europees Parlement vandaag met overdonderende meerderheid tijdens een stemming in Straatsburg over een rapport 'Het aandeel van hernieuwbare energie in de EU'. Dat rapport kwam er op voorstel van de Groene fractie.

"Hernieuwbare energie biedt niet enkel het antwoord op het veranderend klimaat, de stijgende energievraag en de hoge olieprijzen," zegt Bart Staes, citerend uit het rapport. "Werkgelegenheid en economische ontwikkeling zijn evenzeer gebaat bij een ambitieus beleid voor hernieuwbare energie."

Het EP wil dat tegen 2020 een kwart van alle energie uit hernieuwbare bronnen komt. "De technologie is klaar," zegt Bart Staes. "Het rapport geeft een duidelijk overzicht van 21 energiebronnen die nu al kunnen instaan voor energie voor verwarming, koeling, transport en elektriciteit."

De EU moet wereldmarktleider worden voor zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa, stelt het rapport. "Wereldwijd zijn er al 300.000 jobs gecreëerd in deze sector," zegt Bart Staes. "En dat aantal gaat alleen maar stijgen. De EU mag deze trein niet missen."

Opmerkelijk is dat het EP vraagt om ook in de Maghreblanden grote windmolenparken te plaatsen. "Dat zou de economie van die landen ten goede komen, want ze krijgen extra werkgelegenheid en technologische kennis binnen. De EU zou kunnen genieten van de elektriciteit die er wordt opgewekt. Regio's in de Maghreblanden genieten van bijzonder gunstige weersomstandigheden voor de uitbouw van windenergie."

Tegelijkertijd vraagt het EP dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen lidstaten die de ontwikkeling van hernieuwbare energie tegenwerken. Dat gaat van het openstellen van infrastructuur, oneigenlijke subsidies aan nucleaire energie, steenkool en andere fossiele brandstoffen.

Met het 40 pagina's dikke rapport vraagt het EP de Europese Commissie en de Europese Raad om het energiebeleid grondig bij te sturen. "De 21ste eeuw zal de eeuw van de hernieuwbare energie worden," besluit Staes. "De Europese Unie moet daarin het voortouw nemen."

Lees ook

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?