Persberichten

AA
(29/03/07) Europees Parlement stemt over Kosovo - 'Onafhankelijkheid' was beter geweest

In het Europees Parlement is vanmiddag een rapport over Kosovo met grote meerderheid goedgekeurd. Groen!-europarlementslid Bart STAES bracht in februari jl. nog een uitgebreid bezoek aan de regio. Hij is tevreden met de uitslag van de stemming, al had het begrip 'onafhankelijkheid' voor hem expliciet in de tekst mogen staan. "Het EP heeft zich vandaag iets diplomatieker opgesteld dan de diplomaat die de eigenlijke onderhandelingen heeft gevoerd. Die gaat wél voor onafhankelijkheid."

Afgelopen maandag stapte VN-gezant Ahtisaari met een eindvoorstel naar de Veiligheidsraad. Daarin pleit hij voor een onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht. In juni komt de Veiligheidsraad zelf met een uitspraak over de toekomstige status voor Kosovo.

Het EP ondersteunt het door de VN gestuurde proces om de definitieve status van Kosovo te bepalen. Voorts vraagt het inspanningen om een levensvatbaar kader in te stellen dat stabiliteit en bescherming voor alle gemeenschappen in Kosovo en een autonome economische en sociale ontwikkeling op lange termijn garandeert. Het onderschrijft het algemene voorstel voor een regeling van de status van Kosovo van Martti Ahtisaari en is van opvatting dat 'soevereiniteit onder supervisie van de internationale gemeenschap de beste keuze is voor het verwezenlijken van deze doelstellingen'. "'Soevereiniteit' heeft volgens mij niet dezelfde geladenheid als 'onafhankelijkheid'. Je moet een kat, een kat durven noemen. Nu heeft het EP - om toch maar gelijke tred te houden met Athisaari - meer omfloerst gereageerd," meent Staes.

"Er heeft te lang onduidelijkheid bestaan over de toekomst van Kosovo. Onafhankelijkheid is volgens mij de enige situatie die stabiliteit en wederopbouw in de regio kan stimuleren. De internationale gemeenschap, Europa voorop, moet hiervoor garant voor staan," zegt Staes.

"Het is van belang dat de EU in deze zaak met één stem spreekt. De EU moet in de VN-Veiligheidsraad het voorstel van Ahtisaari verdedigen tegenover Rusland. Op politiek vlak, maar ook als het gaat om het noodzakelijke budget dat nodig is om de EU-missie te financieren."

De bal ligt nu in het kamp van de VN-Veiligheidsraad. "Er is nog niet bepaald wat het resultaat van de besprekingen in de Veiligheidsraad zal zijn. Ik hoop van harte dat er een nieuwe resolutie komt die het Kosovo mogelijk maakt zich onafhankelijk te verklaren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?