Persberichten

AA
(28/06/05) Kernfusiereactor in Cadarache dure vorm van hypocrisie

De kernfusiereactor van 10 miljard euro in Cadarache biedt geen oplossing voor de klimaatverandering. Dat zegt Bart Staes, europarlementslid voor Groen! bij de bekendmaking dat de International Thermonuclear Experimental Reactor (Iter) in Frankrijk zal gebouwd worden. "ITER is de ultieme natte droom voor wetenschappers. Bij kernfusie smelten atomen samen en geven daarbij energie af. Het is de manier waarop in de zon energie vrijkomt. Dat op aarde creëren is een bijzondere uitdaging. Maar ITER verkopen als de oplossing voor het klimaatprobleem, dat is pure hypocrisie," zegt Bart Staes.

Ten minste tot 2050 zal kernfusie geen stroom leveren aan het net -- zo stelt Prof Sir Chris Llewellyn-Smith, hoofd van het UKAEA, het Brits centrum voor kernfusieonderzoek en spilfiguur in het ITER-project.

"Zo lang kunnen we niet wachten om het klimaatprobleem aan te pakken", zegt Bart Staes. "Tegen die tijd moet Europa 80% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Het onderzoekbudget van 10 miljard euro zou beter in hernieuwbare energie, energieopslag en energie-efficiëntie geïnvesteerd worden. Dat zijn de echte uitdagingen voor het klimaatprobleem."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?