Persberichten

AA
(27/06/06) REACH wordt maat voor niets

Europese Milieuraad zwakt voorstel Commissie en EP nog verder af

Het Gemeenschappelijk Standpunt dat de Europese Milieuraad vandaag heeft aangenomen over REACH bevat weinig reden tot vreugde. Het zwakt het toch al ondermaatse voorstel van het Europees Parlement in eerste lezing nog verder af.
"Het in de Raad van Ministers bereikte akkoord is geen verbetering van de bestaande chemische stoffenwetgeving. En dat was toch wel de inzet van REACH," zegt europarlementslid Bart STAES (Groen!). "Het EP vroeg tenminste nog dat waar mogelijk veiliger alternatieven zouden worden gebruikt voor gevaarlijke chemische stoffen. Niets daarvan in het akkoord van de Raad: die vindt dat kankerverwekkende stoffen, producten die de vruchtbaarheid aantasten en hormoonverstorende stoffen nog verder kunnen worden gebruikt, zelfs als er veilige alternatieven voorhanden zijn. Het voorstel wordt een maat voor niets."

De Raad meent ook dat de informatie die de producenten moeten verschaffen best kan worden ingekrompen, zeker wanneer het gaat om producten die in kleine hoeveelheden worden aangemaakt. “Zo zullen duizenden stoffen op de markt blijven waarover weinig tot geen gezondheidsinformatie beschikbaar is en die potentieel erg gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Een beangstigende vaststelling: van meer dan 80% van de meest gebruikte chemicaliën heeft de chemische industrie gewoonweg geen gegevens over de effecten ervan op gezondheid of leefmilieu. Door toe te staan dat die producten zonder meer verder mogen worden gebruikt, worden innovatie en de zoektocht naar veilige alternatieven bepaald niet in de hand gewerkt," aldus Staes. "Opnieuw een slag in het water."

De tweede lezing in het EP belooft een moeilijke opdracht te worden. In eerste lezing zwakte het EP het voorstel van de Commissie al behoorlijk af. De Raad doet daar nu een schep bovenop.
“Een stevig REACH had de basis kunnen leggen voor een economie waarin chemische industrie, volksgezondheid en milieu beter op elkaar afgestemd zouden worden. Dat wordt nu volledig onderuitgehaald. Hopelijk beseft een meerderheid van het Parlement in tweede lezing dat niet de economische belangen, maar de bekommernis om de gezondheid van mensen, ook die van niet-geborenen, het best centraal zou staan."

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?