Persberichten

AA
(27/02/07) EP wil medebeslissingsrecht voor biologische landbouw

De Landbouwcommissie van het EP heeft vandaag een rapport goedgekeurd waarin het vraagt om mee te mogen beslissen over de wetgeving mbt. biologische landbouw en de etikettering van deze producten. Het rapport is afkomstig van de Europese Groenen. Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!, vindt dat de consumenten recht hebben op de best mogelijke informatie. “Landbouw is niet iets waar het Europees Parlement een beslissende stem in heeft. Daarom vragen we dat de rechtsgrond van het voorstel wordt veranderd. Deze beslissing heeft immers ook te maken met de interne markt, milieu en consumenten: domeinen waarop het EP wél medebeslissingsbevoegdheid heeft. Zo zal het Parlement bovendien zijn zeg hebben over de uitvoering van de regels op het terrein.” De goedkeuring van het rapport gebeurde op hetzelfde moment waarop een manifestatie van bioboeren plaatsvond aan de Europese Commissie.

Staes is van mening dat de consument moet weten waar zijn product van afkomstig is en welke kwaliteitsstandaarden bij de productie zijn in acht genomen. “Een gezamenlijk Europees logo daarvoor ontwerpen is één mogelijkheid. We moeten evenwel ook onderzoeken of de huidige logo’s niet voldoen en moeten zeker toestaan dat producenten vrijwillig nog hogere standaarden nastreven.”

De Europese Groenen menen dat - waar het de biolandbouw betreft - enkele ondergrenzen niet kunnen worden overschreden. Het gebruik van GGO’s en het gebruik van chemische middelen zoals pesticiden moeten worden uitgesloten. “Ook het ‘verdelen’ van boerderijen in een biologisch en een conventioneel systeem is niet aan te bevelen. Tot slot wensen we dat biobedrijven striktere regels mbt. dierenwelzijn aanhouden en dat er strengere controles komen op de import van bioproducten. Dit verzekert de Europese bioboeren alvast dat ze niet te kampen zullen hebben met oneerlijke concurrentie uit derde landen.”

Overzicht van het dossier

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?