Persberichten

AA
(26/09/08) Beter evenwicht tussen werken en familieleven

Op 1 oktober doet de Commissie enkele voorstellen om de balans tussen werk, privé en familieleven gezond te houden. Het gaat over ouderschapsverlof, het wegwerken van discriminaties inzake meewerkende echtgenotes en over kinderopvang. Vooral het voorstel om zwangerschapssverlof op te trekken tot 18 weken is opmerkelijk. Het wil zwangere werkneemsters beter beschermen en de economische schade die soms gepaard gaat met zwangerschap beperken.

Bart Staes, Europarlementslid Groen! is verheugd met het voorstel. 'Moeders mogen best wat meer tijd doorbrengen met hun pasgeboren baby en moeten niet omwille van het hebben van kinderen gediscrimineerd worden.'

De Commissie wil het zwangerschapsverlof optrekken van 14 naar 18 weken, dat is 3 weken langer dan de Belgische wet voorschrijft. Zes weken daarvan zouden verplicht na de bevalling worden genomen, de rest moet vrij te kiezen zijn. Momenteel mogen Belgische vrouwen tot zes weken voor en 9 weken na de bevalling thuis blijven. 'Sommige vrouwen willen maximaal profiteren van het verlof na de bevalling en blijven zo lang mogelijk aan de slag. Door de verlenging met 3 weken, zouden enkele weken verplicht verlof voor de bevalling bespreekbaar moeten zijn', vindt Staes. “Uiteindelijk staat de gezondheid en het welzijn van vrouw en kind op zo’n moment centraal.”

De Commissie wil ook dat de arbeidsrechten van jonge moeders beschermd blijven gedurende de zwangerschap en tijdens het bevallingsverlof. "Positief is dat werkgevers worden gevraagd zich aan te passen aan een mogelijk nieuw werkritme voor jonge ouders", vult Staes aan. “Dat past volledig binnen onze visie om de werkdruk op de gezinnen te verlagen.”

In het pakket van de Commissie gaat het ook nog over de ‘meewerkende echtgenotes’ van zelfstandigen. De Commissie wil hiermee vooral het onevenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers wegnemen. 11% van de Europese kmo’s bestaat dankzij de medewerking van de echtgenote, een derde van hen werkt meer dan 25u per week en heeft amper sociale bescherming. Het voorstel tot nieuwe richtlijn in dit domein wil deze vrouwen wat extra rechten toekennen.

Tot slot werd reeds in 2002 vooropgesteld dat lidstaten de hindernissen voor vrouwelijke tewerkstelling zoveel mogelijk moesten wegwerken door in kinderopvang te voorzien. 33% van de kinderen tot 3 jaar moet tegen 2010 naar de kinderopvang kunnen. Veel lidstaten komen daar nog lang niet aan toe.

De Commissie neemt zich voor om dat beleidsdomein strikter op te volgen door lidstaten te monitoren, de evolutie in kinderopvanginitiatieven te analyseren, best practices uit te wisselen en betaalbare, kwaliteitsvolle opvang te promoten.

“Een Europa dat werk en groei voorop stelt heeft meer dan ooit nood aan beschermende sociale maatregelen. Deze voorstellen gaan alvast in de goede richting, al wil Groen! komen tot een werkklimaat waar de druk op de gezinnen in zijn totaliteit afneemt. Het is zorgwekkend als vandaag 44% van de Vlamingen vindt dat een dag te weinig uren telt!”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?