Persberichten

AA
(26/09/06) Bulgarije & Roemenië: koppelverkoop noch deadlines

Vandaag beval de Europese Commissie aan om Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007 te laten toetreden tot de EU. Groen!-europarlementslid Bart STAES meent dat Europa evenwel belangrijke lessen moet leren uit dit dossier: de controle op de toetreding moet worden verbeterd en ook het stellen van deadlines mag niet langer gebeuren.

Staes: "De Commissie heeft zichzelf in een keurslijf laten dwingen door de Raad, omdat die de toetreding van beiden landen aan elkaar heeft gekoppeld. Daardoor wordt Bulgarije nu in het kielzog van Roemenië toegelaten, terwijl er alle reden is een onderscheid te maken tussen beiden landen. Zo’n koppelverkoop mag in de toekomst nooit meer gebeuren".

Volgens Bart Staes is er een aantal belangrijke lessen te trekken uit het toetreden van Bulgarije en Roemenië. Zo is de Commissie in de eerste jaren van de onderhandelingen erg mild en onnauwkeurig geweest in zijn eisen aan zowel Bulgarije als Roemenië. Commissie en Raad hebben ook te vroeg een datum voor toetreding beloofd, terwijl er nog van alles moest gebeuren. "Roemenië heeft de afgelopen achttien maanden alles in het werk gesteld om aan de eisen van de EU te voldoen," vindt hij. "De Bulgaren daarentegen dachten dat ze al ‘binnen’ waren en hebben daarom veel te lang gewacht met broodnodige veranderingen."

"Bulgarije en Roemenië moeten nu strikt worden begeleid en gecontroleerd in hun proces om een volwaardig lid te worden. Commissie en Raad mogen in de toekomst geen datum voor toetreding meer vastleggen vooraleer een land voldoet aan alle toetredingseisen. De huidige onderhandelingen hebben ons erop gewezen dat vroege beloftes in niemands voordeel zijn. Dit is een belangrijke les voor de onderhandelingen met kandidaat-lidstaten Kroatië en Turkije."

Belangrijkste bevindingen over Bulgarije

Belangrijkste bevindingen over Roemenië

Begeleidende maatregelen in het kader van de toetreding van Bulgarije en Roemenië

Speech Commissievoorzitter Barroso over toetreding

Speech Commissaris Rehn (Uitbreiding) over de toetreding

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?