Persberichten

AA
(26/05/05) EU moet schouders zetten onder internationaal verdrag conventionele wapens

Het Europees parlement keurde vanmiddag een resolutie goed waarin het de Unie oproept om tijdens de tweejaarlijkse VN-vergadering over het gebruik van handvuurwapens en lichte wapens te ijveren voor de instelling van een systeem voor de markering, registratie en opsporing van deze wapens. De resolutie kwam er op intiatief van de Europese Groene Fractie en werd gesteund door het hele parlement.
Groen!-europarlementslid Bart STAES, mede-indiener van de resolutie: "De voortdurende proliferatie van lichte wapens bevordert conflicten en instabiliteit. Ze zijn vrij eenvoudig verkrijgbaar op de markt, tegen relatief lage prijzen, en ze zijn al te vaak een obstakel voor duurzame ontwikkeling en processen van wederopbouw."

"Het komt er in alle gevallen op aan te voorkomen dat deze wapens in verkeerde handen vallen," zegt Staes. "Al te vaak wordt nu het argument gebruikt dat deze lichte vuurwapens illegaal zijn, maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Als er uit een Tanzaniaanse fabriek wapens rollen zijn die legaal. Als die niet bij de juiste bestemmeling terechtkomen zouden die plots illegaal zijn. Zo werkt het niet."

Het parlement vraagt in deze resolutie dat de Europese Unie actief zal meewerken aan de evaluatie van het VN-programma lichte wapens. Dat tracht een efficiënt en krachtdadig middel te zijn voor de registratie, de tussenhandel en de doorvoer van dit soort wapens.
"België is een van de EU-lidstaten die het VN-protocol over lichte wapens al heeft geratificeerd. Het parlement vraagt nu dat ook de zes overblijvende EU-landen die dit nog niet hebben gedaan (Spanje, Frankrijk, Malta, Tsjechië, Hongarije en Ierland) het verdrag zouden onderschrijven," zegt Staes.

Met de goedkeuring van deze resolutie vragen de EP-leden dat er internationale wetgeving komt op handel in conventionele wapens. Deze nieuwe regelgeving moet efficiënt aansluiten op bestaande systemen zoals de EU-gedragscode op wapenuitvoer. "Hoofdzaak is nu dat er een Europese politieke vraag is om daadwerkelijk aan een internationaal verdrag over de handel in conventionele wapens te werken. Dit verdrag over wapenhandel moet er met de steun van de 25 komen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?