Persberichten

AA
(26/04/07) Bart Staes (Groen!) lid van tijdelijke Klimaatcommissie EP

De fractie van de Europese Groenen heeft beslist dat Europees parlementslid Bart STAES (Groen!) deel zal uitmaken van de tijdelijke Klimaatcommissie in het EP. Hij is een van de zes groene EP-leden die in deze commissie zullen zetelen. Het EP besliste gisteren tot de oprichting van deze 60 leden tellende commissie. Haar werkzaamheden starten op 10 mei 2007 om exact een jaar later te eindigen met de voorlegging van een verslag.

De nieuwe parlementaire commissie moet voorstellen formuleren voor het toekomstige geïntegreerde beleid van de EU mbt. klimaatverandering. Een andere doelstelling is het vaststellen van een gecoördineerd standpunt van het EP met het oog op de onderhandelingen over het internationaal kader voor het klimaatbeleid na 2012.

"Het EP oordeelt het hoogst noodzakelijk dat er op alle niveaus maatregelen moeten worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. De tijdelijke commissie kan - op basis van adviezen van andere betrokken commissies - toewerken naar een gezamenlijk standpunt," zegt Staes. "Deze commissie moet niet alleen een stand van zaken weergeven - daar is inmiddels voldoende over gekend en gepraat - maar moet ook komen met concrete maatregelen op alle niveaus. Het EP vraagt, en dat is een goede zaak, ook dat deze commissie een onderzoek doet naar de financiële gevolgen van maatregelen. Zowel over het nemen ervan als over dat niét te doen."

Tijdens de plenaire vergadering op 9 en 10 mei a.s. in Brussel zal het EP de aanduiding van de leden officialiseren. Naast Staes maken ook zijn groene collega's Hassi (FI), Turmes (L) Harms & Cramer (D) en Lucas (GB) deel uit van deze commissie. De tijdelijke Klimaatcommissie komt een eerste keer samen op donderdagnamiddag 10 mei.

Reactie van Europees milieucommissaris Dimas

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?