Persberichten

AA
(26/02/07) Europese Groenen manifesteren tegen aanleg Via Baltica - “Ook Polen moet Europese milieuregels respecteren!”

Vandaag hebben de Europese Groenen samen met vertegenwoordigers van de Poolse gemeenschap in België voor de Poolse ambassade geprotesteerd tegen de aanleg van de zgn. Via Baltica, een snelweg doorheen een waardevol, beschermd Natura 2000-gebied. Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!, was een van hen. “Zoals de Maltese regering niet wil inzien dat de vogeljacht aan banden moet worden gelegd, menen blijkbaar ook de Poolse autoriteiten dat de milieuregels van de EU er niet voor hen zijn. De Europese Commissie heeft al meerdere malen laten weten dat ze de aanleg van de Via Baltica van zeer nabij zal opvolgen en passende maatregelen zal nemen, wanneer nodig. Dat moment lijkt nu gekomen. Met onze actie voeren we de druk op de Poolse regering op.”

Vorige week woensdag startten de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van deze snelweg, ondanks het feit dat de Europese Commissie zeer sceptisch staat tegenover het project. In 2004 was beslist dat dit traject deel uit zou maken van de zgn. TEN-projecten, de TransEuropese Netwerken. Er zou een spoorlijn komen die minder belastend zou zijn voor het klimaat en het milieu. De Poolse overheid heeft de Commissie nu in snelheid gepakt en is zonder meer met de werken gestart. Het plan dat nu voorligt gaat uit van tunnels of overbruggingen: duur en niet in overeenstemming met de Europese habitatregels.

Bart Staes: “De aanleg van deze weg bedreigt een van Europa’s meest waardevolle wetlands (of ‘drasland’) alsook de soorten die erin leven. De Rospudavallei - waar het project wordt uitgewerkt - is niet zomaar uitgeroepen tot beschermd gebied, haar belang kan nauwelijks overschat worden. De aanleg van deze weg kan op deze manier en met dit traject dus absoluut niet. De Poolse regering doet evenwel gewoon haar zin. Tegen beter weten in. In zo’n geval moet je geen deel willen uitmaken van een Europese Unie.”

Naast de alternatieven wijst Staes ook op de mogelijkheden die de Rospudavallei biedt. “Toeristisch is ze zeer aantrekkelijk. Als de uitbating op een ecologische manier kan gebeuren, zorgt dit voor werkgelegenheid. De ongerepte natuur en de gevarieerde fauna en flora maken deze ‘groene longen’ van Polen zeer de moeite waard en kunnen toeristen vanuit de hele wereld aantrekken.”

Het blijft koffiedik kijken over wat er nu zal gebeuren, zegt Staes. “De werkzaamheden zijn begonnen, een procedure duurt minstens enkele jaren. Niemand weet of en hoe ver de werken dan al gevorderd zullen zijn. De Commissie moet nu maar eens op tafel slaan en Polen op zijn verantwoordelijkheid als EU-lidstaat wijzen.”

Standpunt Poolse Groenen

Meer info

(21/03/07) Commissie onderneemt juridische maatregelen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?