Persberichten

AA
(25/10/06) EP keurt resolutie over Rusland goed: de muis heeft gebruld

Vanmiddag heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd waarin het de moord op de journaliste Anna Politkovskaja veroordeelt. Het EP wil een onafhankelijk onderzoek, al is het maar de vraag of dat er zal komen. "De Russische president Poetin mag dan al beloofd hebben de moord op deze - volgens hem weinig invloedrijke - journaliste te zullen onderzoeken, de vraag is wie hij, gewezen kolonel bij de gevreesde Russische staatsveiligheid, daartoe bereid zal vinden," zegt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!.

Staes, gewezen voorzitter en huidig lid van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland, ontmoette Politkovskaja meerdere malen. Ze informeerden elkaar over de oorlog in Tsjetsjenië. De journaliste nam in haar artikels daarover geen blad voor de mond. Staes is van oordeel dat ze vermoord is voor het schrijven van de waarheid.

"Laat me duidelijk zijn: het is een zeer goede zaak dat deze resolutie er is. Democratisch verkozen Europa heeft laten zien waar het voor staat. Helaas is het EP niet bevoegd voor dit thema. En met een milde vorm van ironie zou je dan ook kunnen zeggen dat de muis vandaag heeft gebruld," zegt hij. "Het EP roept de EU en de Raad van Europa op om het onderzoek van nabij op te volgen. Maar dat is het dan ook. Als er al een onderzoek komt, dan is het weinig waarschijnlijk dat de EU een vuist zal kunnen en durven maken bij eventuele onjuistheden in het dossier. Tijdens de bijwijlen genante vertoning op de informele EU-top in Lahti geraakten de Europese toppolitici ten aanzien van Poetin niet verder dan een een 'Als je nu de mensenrechten en de persvrijheid niet respecteert ..., dan doen we wéér niets'."

De angst voor een energiecrisis - door een tekort aan Russische import - weerhoudt de EU ervan om harde eisen te stellen in verband met de vrijheid van pers, de vrijheid van meningsuiting of de eerbiediging van de mensenrechten in Rusland. Bart Staes is er nochtans van overtuigd dat de lopende onderhandelingen voor een nieuw partnerschapsakkoord de EU een sterke onderhandelingspositie geven. Zo'n partnerschapsakkoord regelt niet alleen de internationale politieke relaties, maar vooral ook de economische. "Vooraan in de nu geldende overeenkomst staat evenwel dat de democratische principes en de mensenrechten de basis vormen voor samenwerking tussen de EU en Rusland. Als de EU zichzelf nog in de spiegel wil bekijken dan lijkt het toch aangeraden het daar nog eens over te hebben."

Meer over de relaties EU-Rusland

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?