Persberichten

AA
(25/04/07) Overbodig voorstel Intellectuele Eigendomsrechten dreigt innovatie te bestraffen

Vandaag stemde het Europees Parlement in met een ontwerprichtlijn over het bestraffen van schendingen van intellectuele eigendomsrechten. Groen!-europarlementslid Bart STAES vindt dit wetsvoorstel overbodig, zelfs schadelijk. "Innoverende ondernemers worden ten onrechte gecriminaliseerd en de rechtsbasis is te wankel."

Als voorbeeld noemt Staes een DJ die voor een nieuw dansnummer gebruik maakt van fragmenten van andermans muziek. Moet justitie in actie komen als een rechthebbende zich daardoor benadeeld voelt? "Misdaadbestrijders hebben wel iets beters te doen. Dit soort zaken moet je aan de burgerlijke rechter overlaten. De dreiging met gevangenisstraf zet een ongewenste rem op creativiteit en innovatie”.

Verder is het de vraag of de EU bevoegd is om hierover een richtlijn te maken. “Piraterij en namaak zijn al strafbaar in alle lidstaten”, onderstreept Staes. “Mede daarom is het zeer twijfelachtig of de richtlijn voldoet aan de strikte criteria die het Europees Hof van Justitie heeft geformuleerd voor strafrechtelijke harmonisatiemaatregelen in de Gemeenschapspijler van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft niet aangetoond dat deze harmonisatie onontbeerlijk is voor het functioneren van de interne markt. De interne markt is er veeleer mee gediend als de lidstaten de bestaande wetgeving tegen piraterij en namaak beter handhaven.”

Ondanks de kleine verbeteringen die het Europees Parlement heeft aangebracht, kent de ontwerprichtlijn nog steeds een onevenredig grote rol toe aan het strafrecht, vindt Staes. “Alleen namaak en piraterij op grote schaal zijn criminele activiteiten. Door de ruime delictomschrijving in deze richtlijn worden echter ook gewone zakelijke conflicten over intellectuele eigendomsrechten in de sfeer van het strafrecht getrokken. Dat vergroot de rechtsonzekerheid voor innoverende ondernemers, die vaak voortborduren op bestaand werk."

Officiële mededeling EP

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?