Persberichten

AA
(25/01/06) Staes op begrafenis Ibrahim Rugova - Opvolgers moeten Kosova onafhankelijkheid geven

(PRISTINA) "Ibrahim Rugova heeft de wereld gewonnen voor de rechtvaardige Albanese zaak", zegt europarlementslid Bart STAES (Groen!). Staes, die Rugova tijdens een werkbezoek op 18 oktober vorig jaar nog ontmoette en sinds lange tijd warme relaties met hem onderhield, woont morgen Rugova's begrafenis bij. Hij roept de politieke leiders van Kosova op om alles in het werk te stellen opdat Kosova onafhankelijk zou worden. "Het was Rugova's ultieme streven en het zou een eerbetoon zijn aan hem om dit te voltooien."

Bart Staes leerde Rugova in de late jaren '80 kennen via Jaak Vandemeulebroucke. "Ik herinner mij nog levendig hoe wij er in juli 1990, ondanks het hardnekkig verzet van de Joegoslavische ambassade, in geslaagd zijn om een door Rugova geleide Kosovaarse delegatie in het EP in Straatsburg binnen te loodsen."

In de jaren die volgden ontmoetten Staes en Rugova elkaar herhaaldelijk. Tijdens hun laatste onderhoud, in Pristina op 18 oktober vorig jaar, was Rugova al getekend door zijn ziekte. "Van de felheid waarmee hij zijn zaak bepleitte had hij evenwel nog niets verloren. Kosova moest volgens hem dringend onafhankelijk worden. Hij hield een vurig pleidooi om de rechten van alle minderheden te vrijwaren. Daar viel niet aan te twijfelen. Helaas heeft hij zelf de kroon niet meer op het werk kunnen zetten. Door zijn voorbeeld aangespoord zullen anderen zijn missie nu moeten voltooien."

Bart Staes zal van zijn korte trip naar Kosova gebruik maken om ook nu weer te spreken met politieke prominenten uit de regio.

Internationale pers over Rugova

Reactie Europees Parlement op overlijden Rugova

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?