Persberichten

AA
(24/10/06) EP capituleert in cruciale stemming over Dienstenrichtlijn - Grote fracties zijn schoothondjes van de Raad

"De EP-commissie interne markt heeft zich gisterenavond bij een stemming over de Dienstenrichtlijn tevreden getoond met de rol van jaknikker voor de Raad." Europees parlementslid Bart STAES (Groen!) betreurt het dat het EP niet één amendement op het standpunt van de Raad heeft willen indienen. "Meer nog: het EP laat na enkele belangrijke verbeteringen van de eerste lezing opnieuw te verdedigen. De politieke fracties die na de eerste lezing hun lof over de onafhankelijkheid van het Parlement als medewetgever niet konden verbergen, tonen zich nu weinig meer dan schoothondjes van de Raad. Dit is een bedenkelijke evolutie voor het medebeslissingsproces."

Staes trekt de aandacht in het bijzonder op de afwezigheid van verwijzingen naar passages in het Handvest van de Grondrechten in de Europese Unie die slaan op het arbeidsrecht. Dit Handvest heeft op dit ogenblik geen wettelijk bindende waarde. Het was anderzijds integraal opgenomen als onderdeel van het voorstel voor een Europese Grondwet. "Slechts een beperkt gedeelte van de sociale diensten zullen nu uit het voorstel worden gelicht."

De Europese Commissie heeft aangekondigd een verklaring over 'bepaalde institutionele en wettelijke aangelegenheden mbt. de het gemeenschappelijk standpunt van de Raad' te willen doen. "Zeer onorthodox," zegt Staes. "Los van de inhoud is het zeer twijfelachtig of dit enige juridische relevantie heeft, laat staan dat de volgende Commissie op het moment dat de Dienstenrichtlijn in werking treedt (2009) het document zal respecteren. Dit is weinig meer dan een opsmukoperatie die de houding van het EP en de Raad moet verdoezelen. Het blijft hoe dan ook zo dat de stellingnames van Raad en EP niet de minste garantie bieden voor een volledige en transparante bescherming van het arbeidsrecht. Met een huidige stand van zaken zal de Dienstenrichtlijn dat ondermijnen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?